Dolžniška kriza

Zamnjšana kreditna boniteta Portugalske

ivek, četrtek, 7. julij 2011 ob 06:561

Nemška kanclerka je v torek izrazila prepričanje, da kreditna sposobnost držav EU ni odvisna od bonitetnih ocen mednarodnih ocen bonitetnih agencij.

Bonitetna hiša Moonýs (ZDA) je znižala kreditno boniteto portugalske za štiri točke, Portugalsko ocenila kot »smetišče investicij«, ki bi rabilo še eno kreditno injekcijo preden se lahko povrne na finančna tržišča. Moonýs-ova odločitev je kljub finančnim ukrepom nove portugalske vlade sprožila dvig cen portugalskih zadolžitev na borznih trgih in potegnila za sabo še višje cene kreditov za Španijo, Irsko, Italijo in Grčijo. Moonýsova ocena ne temelji oziroma ni obrazložena, zato se dojema kot del sistematičnega spodkopavanja ukrepov ECB in evropske komisije za stabilizacijo evropskih finančnih trgov.

Odnos treh velikih bonitetnih hiš do finančne krize v EU sovpada s finančnimi težavami SAD, ki jih povzroča pospešena kitajska prodaja dolarskih deviznih rezerv in pretvorbo v evrske, o čemer priča povečan nakup evra s strani kitajskega fonda deviznih rezerv.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Več v Blog