Ob Dnevu Evrope – odločen poziv k udeležbi na EU volitve 9. junija

Jožefu Koscu in Daniloju Kosi v spomin.

Prlekija-on.net, torek, 28. maj 2024 ob 08:00
Mladinski center Prlekije

Mladinski center Prlekije

Ob Dnevu Evrope se je zvrstilo kar nekaj dogodkov tudi v Mladinskem centru Prlekije-Pokrajinskem centru NVO, socialnem podjetju. Območje kompleksa MCP-ja na Spodnjem Kamenščaku 23 je tako obiskala in se sestala z mladimi v dialogu nekdanja evropska poslanka iz Republike Slovenije , priljubljena novinarka in političarka Mojca Drčar Murko. Nazorno in na njej izviren ter privlačen način je predstavila vlogo, delo in pomen evropskega poslanca. Lanska slovenska naj prostovoljka v starostni skupini do 18 let, Ljutomerčanka, sicer dijakinja Srednje oblikovne šole v Mariboru, Larisa Brumen je izvedla zanimivo predavanje, kjer je podrobno predstavila uspešno izvedene mednarodne projekte ter svojo predano mednarodno angažiranje kot prostovoljka v Mladinskem svetu Ljutomer in MCP-ju ter ob tej priložnosti tudi druge povabila, da se v prihodnosti pridružijo tovrstnim inovativnim in perspektivnim aktivnostim. Sledila je okrogla miza z naslovom » VSE ZA SOČLOVEKA V STISKI «, ki sta jo vodila zagnana tukajšnja humanitarca Jasna in Dejan Poredoš.

Ob zaključku je bila izvedena lastna multimedijska predstava vključno s prikazom dogodka izpred desetih let, ob tukajšnji vzpostavitvi EU kotička, ob takratni 20-letnici vstopa Slovenije v EU in prehodu javne e-točke v pričetek delovanja prvega Multimedijskega-kulturnega centra v Pomurju ter drugi primeri pozitivnih praks tudi širše.

Performer pa je bil namenjen tudi počastitvi letošnje 30-letnice delovanja Mladinskega centra Prlekije in so se tako s hvaležnostjo spomnili tudi na velika in zvesta simpatizerja in zaveznika MCP-ja in mladih, Jožefa Kosca iz Miklavža pri Ormožu, začetnika razvoja turistične dejavnosti na podeželju v Prlekiji in najstarejšega člana nekdanje parlamentarne Stranke mladih Slovenije ter Daniloja Kosija iz Desnjaka oziroma Spodnjega Kamenščaka, sicer tudi aktivnega člana Združenja prleških vojnih veteranov in zaslužnega aktivista v pred osamosvojitvenih in osamosvojitvenih procesih.

Rdeča nit vseh omenjenih dogodkov pa je bilo povabilo, priporočilo in sugestija, da se naj mladi in vsi polnoletni v čim večjem številu udeležijo 9.junija 2024 EU volitev ter tako sooblikujejo EU politiko v prihodnje. V kolikor so pa tega dne zavzeti, se pa lahko udeležijo predčasnega glasovanja od 4. do 6.junija. Pomembnost čim večje udeležbe, so še poudarili na kamenskih dogodkih, je mnogo bolj odločujoča, kot se je mogoče sploh lahko dejansko zavedamo in zamislimo.

Tekst: Mischel Hojč, mladinski delavec
Foto: arhiv MCP-PC NVO, so. p.



Več v Kultura in izobraževanje