Paliativa ni več tabu

Manuela Kuhar Makoter je pobližje predstavila mobilno paliativo SB Murska Sobota, pozitivne učinke paliativne oskrbe, ki so znanstveno dokazani, zaradi česar paliativna oskrba predstavlja nepogrešljiv sestavni del zdravstvenega varstva v številnih razvitejših dežela.

Prlekija-on.net, sreda, 29. maj 2024 ob 11:11
Predavanje Paliativa ni več tabu

Predavanje Paliativa ni več tabu

Manuela Kuhar Makoter dr. med., spec. kirurgije je pobližje predstavila mobilno paliativo SB Murska Sobota, pozitivne učinke paliativne oskrbe, ki so znanstveno dokazani, zaradi česar paliativna oskrba predstavlja nepogrešljiv sestavni del zdravstvenega varstva v številnih razvitejših dežela.

Gre za velik prispevek k razvoju zdravstvene nege v naši regiji, ki v prvi vrsti pacientom omogoči dostojno življenje brez bolečin in trpljenja, svojce pa pripravil na čas slovesa in žalovanja. Mobilna paliativna oskrba deluje povsod, na domu, v domovih za starejše in v bolnišnici.

»Bolnikom s celostno oskrbo ne le lajšajo fizične simptome, ampak tudi socialne, psihološke in duhovne stiske. Paliativa sprejema smrt kot del življenja, ga ne podaljšuje in ne skrajšuje,« je povedala in dodala, da je pri taki obravnavi pomemben skupinski pristop, ki poleg zdravnika in medicinske sestre vključuje socialnega delavca, psihologa, prostovoljce, farmakologa in druge službe.

Hvala dr. Manueli Kuhar Makoter za predstavitev, saj paliativa ni več tabu.

Foto: Splošna knjižnica Ljutomer

Novo električno vozilo za potrebe Mobilnega paliativnega tima

SBMS bogatejša za novo električno vozilo za potrebe Mobilnega paliativnega tima




Več v Kultura in izobraževanje