Vina poskusili tam, kjer so doma - Vinobus popeljal udeležence na šest lokacij

Z vinobusom so številni udeleženci v družbi vinskih kraljic spoznavali Prlekijo, vina, kulinariko in naravne lepote.

Prlekija-on.net, nedelja, 2. junij 2024 ob 20:16
Vinobus 2024

Vinobus 2024

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer je v soboto, 1. junija, organiziralo tradicionalni dogodek Vinobus. Dva avtobusa ljubiteljev vin je letos obiskalo pet vinarjev in vinoteko na Jeruzalemu, pri vsakem pa smo lahko poskusili vsaj štiri vzorce vrhunskih vin in dobrote prleških domačij. Na vsakem avtobusu je bil vodič, ki je še podrobneje opisal našo prleško pokrajino in bil na razpolago za vprašanja. To delo sta odlično opravila Stanislav in Matevž Kaučič.

Tudi letos so udeleženci prišli iz celotne države ter pokušali vina tam, kjer so doma, pri pridnih prleških vinogradnikih. Sodelovalo je pet odličnih vinarjev in sicer Altum - Janez Smolkovič iz Globoke, Vinogradništvo Kovačič iz Presike, Turistična kmetija Frank - Ozmec iz Slamnjaka, Vinogradništvo Družina Kos iz Pavlovskega Vrha in Vinogradništvo Ozmec iz Ilovcev, vmes je bila postojanka tudi na znamenitem Jeruzalemu. Tam smo si ogledali Cerkev Žalostne Matere božje, kjer je kustos Gregor Žižek povedal številne zanimivosti povezane s cerkvijo in krajem Jeruzalem, v vinoteki pa smo še nato pokušali vina.

Družbo so udeležencem delale vinske kraljice, ki so se po prleških gričih zapeljale z oldtimerji prleške sekcije Citroen kluba Slovenija. Prisotne so bile ljutomerska vinska kraljica Martina XXI Sandra Kaučič, vinska kraljica Društva vinogradnikov Mala Nedelja Martina XII Neja Horvatič, VII. kogovska vinska kraljica Rebeka Čurin, 13. Mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer, 12. vinska kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric Taja Zupan in 4. vinska kraljica Občine Starše Kornelija Babič.

Tudi letos se je za vsakega ljubitelja vin našlo nekaj, vina so bila raznolika, pridelana bodisi po konvencionalni ali ekološki oz. biodinamični metodi. Za izjemno pestrost ponudbe so vinogradniki poskrbeli s celotno barvno paleto vin od oranžnih vin, prek vin iz rdečega grozdja in rozejev do belih vin, na nekaterih lokacijah pa so dan popestrili tudi s kulturnim programom. K izjemni kapljici so povsod ponudili še lokalne dobrote od mesa iz tünke, zobla, pečenega krompirja, najrazličnejših narezkov do prleške gibanice, za katero je poskrbela mojstrica peke te sladice mag. Tjaša Kos, predsednica Kulturnega, turističnega in izobraževalnega društva Kelih. Na Turistični kmetiji Frank - Ozmec v Slamnjaku so poskrbeli za topel obrok, bograč.

Udeleženci so tudi letos pohvalili organizacijo tega dogodka, ki je edinstven pri nas ter obljubili, da se naslednje leto spet vrnejo, predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer Stanislav Kaučič pa je že sedaj vse povabil na Vinobus v prvem tednu junija naslednje leto.

Mi se že veselimo in se zagotovo vidimo!



Več v Družabno