Predsednik Državnega sveta bo obiskal Prlekijo

Predsednik Državnega sveta bo obiskal Občino Križevci, Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru in lokalno podjetje Ključavničarstvo Čuk - JDJ ter podelil certifikate na dogodku Tradicionalna prleška gibanica.

Prlekija-on.net, sobota, 15. junij 2024 ob 09:56
Predsednik Državnega sveta bo med drugim obiskal Občino Križevci

Predsednik Državnega sveta bo med drugim obiskal Občino Križevci

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič se v sredo, 19. junija, odpravlja v Prlekijo. Z državno sekretarko Moniko Kirbiš Rojs in predsednico Društva Kelih mag. Tjašo Kos bo obiskal Občino Križevci v Prlekiji, kjer bo z župani in gospodarstveniki občine spregovoril o pomenu lokalne samouprave in razvojnih izzivih regije. Obiskal bo tudi Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru in lokalno podjetje ter podelil certifikate na dogodku Tradicionalna prleška gibanica.

Z župani bo spregovorili tudi o stališču do ustanovitve pokrajin. Ta je namreč po mnenju Državnega sveta učinkovita pot do decentralizacije Slovenije: »Na ta način bi lahko pokrajine prevzele določene naloge, ki jih zdaj manjše občine, pa tudi država kot celota, težko opravljajo učinkovito. Te naloge bi se prenesle na pokrajine; gre predvsem za prostorsko načrtovanje, v nadaljevanju tudi za izdajo gradbenih dovoljenj, vodooskrbo, skrb za vodotoke, centre za socialno delo, ravnanje z odpadki, regijske bolnišnice in razvojne projekte,« je povedal predsednik DS Marko Lotrič.

Ob tem sicer naj omenimo, da noben dozdajšnji predlog ne predlaga Prlekije, kot samostojne pokrajine, čeprav si nekateri že dolgo prizadevajo za to. Po zadnjem osnutku je Prlekija razdeljena v Štajersko in Pomursko pokrajino.

Po novinarski konferenci bo delegacija obiskala Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, kjer bo dijakom predstavila delovanje Državnega sveta in se sestala s kolegijem ravnatelja. Obiskala bo tudi Ključavničarstvo Čuk - JDJ Denis Čuk, s. p., družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo. Podjetje ponuja rešitve na področju strojnega ključavničarstva, njihove dejavnosti pa obsegajo strojno obdelavo, preoblikovanje kovin ter izdelavo manjših kovinskih konstrukcij in drugih drobnih izdelkov.

Obisk Prlekije bo delegacija zaključila na občini Križevci, kjer bo predsednik Državnega sveta Marko Lotrič podelil certifikate Tradicionalna prleška gibanica. Prleška gibanica je lokalna kulinarična posebnost Prlekije, tradicionalno pa se peče v okroglem lončenem pekaču. Za pridobitev certifikata mora zadostiti strogim kriterijem kakovosti po Pravilniku ocenjevanja kakovosti prleške gibanice.



Več v Gospodarstvo