V Ljutomeru podelili spričevala maturantom in maturantkam

Na Glavnem trgu je potekala slavnostna podelitev maturitetnih spričeval in kipcev Franca Miklošiča zlatim maturantom in dijakom za posebne dosežke.

Prlekija-on.net, petek, 12. julij 2024 ob 10:51

Objavil/a Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer dne Četrtek, 11. julij 2024

Zlati maturanti GFML

V petek, 11. julija, so na Glavnem trgu v Ljutomeru podelili spričevala in priznanja maturantom in maturantkam Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomeru - 23. generaciji programa Predšolske vzgoje, 58. generaciji splošne gimnazije, 4. generaciji umetniške gimnazije, smer gledališče in film, ter 20. generaciji maturitetnega tečaja.

V prvi polovici julija so bili znani rezultati splošne in poklicne mature na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML). K poklicni maturi na spomladanskem roku so pristopile vse dijakinje in vsi dijaki programa Predšolska vzgoja na GFML. Vseh 22 dijakinj ter trije dijaki so uspešno opravili poklicno maturo in dosegli 100 % uspeh. Tri maturantke so dosegle 22 (od 23) točk in ena maturantka 23 (od 23) točk. Postale so zlate maturantke in so prejele maturitetno spričevalo s pohvalo.

Zlate maturantke z 22 točkami so Tina Celec iz občine Grad, Alida Ješovnik iz občine Gornja Radgona in Alina Kranjec iz občine Puconci, zlata maturantka z vsemi možnimi točkami pa je Lara Kapun iz občine Puconci.

Ponosni so tudi na udeleženke izobraževanja odraslih v poklicnem tečaju programa Predšolska vzgoja, ki so prav tako dosegle odličen rezultat. K maturi v tem roku je pristopilo 7 kandidatk in vse so uspešno opravile poklicno maturo. Rezultat je izjemen tudi zato, ker so ga kandidatke dosegle ob delu, družinskih obveznostih,...

Znani so rezultati poklicne mature, foto: Špela Jambriško

Znani so rezultati poklicne mature spomladanskega roka na GFML


K splošni maturi je na spomladanskem roku pristopilo 105 dijakov splošne in umetniške gimnazije. Maturo so uspešno opravili 103 dijaki (98,1 %), dve dijakinji sta bili neuspešni iz enega predmeta (1,9 %). O izjemnem uspehu dijakov pričajo tudi naslednja dejstva, da je povprečno število doseženih točk 21,2, medtem ko je državno povprečje 20,1 točke ter da je sedem dijakov (6,7 %) doseglo 30 oziroma več točk, s čimer se uvrščajo med t. i. zlate maturante, med njimi je en dijak dosegel vse točke in s tem postal diamantni maturant.

Diamantni maturant je postal Vid Sakač iz občine Lendava, zlati maturantje pa so Saša Štajner in Filip Zver iz občine Križevci, Živa Smodiš iz občine Ljutomer, Tjaša Kustec iz občine Črenšovci, Martin Novak iz občine Središče ob Dravi in Petra Ouček iz občine Puconci.

Izjemnost rezultatov potrjuje tudi dejstvo, da je 23 dijakov doseglo 25 in več točk, kar pomeni 22 % vseh maturantov. Dijaki bodo v naslednjih dneh imeli možnost vpogleda, kar pomeni, da se bodo rezultati še lahko spremenili. Še posebej to velja za dijake, ki jim je malo zmanjkalo do naziva diamantni oz. zlati maturant: dva dijaka sta dosegla 33 točk; dva dijaka pa sta dosegla 29 točk.

Na šoli izvajajo tudi program maturitetni tečaj. K maturi je pristopilo šest kandidatov, uspešni pa so bili štirje (66,7 %), dva dijaka sta bila neuspešna pri enem predmetu.

"Predvsem želim poudariti, da sta uspešno opravljena matura in s tem zaključek srednješolskega izobraževanja uspeh vsakega posameznika. Sta odraz dela, interesa in osebnih ciljev. Za vsakim uspehom stojijo družina, prijatelji in šola kot celota. Zato gre zahvala staršem in vsem zaposlenim na GFML, ki so s svojim prispevkom omogočili pogoje, da so dijaki pridobili znanje in izkušnje, ki jim ponujajo vstopnico na želeno fakulteto in uspehe pri nadaljnjem izobraževanju oz. na poklicnem področju. Predvsem pa želim maturantom uspeh, zadovoljstvo in srečo v življenju," je ob tem sporočil ravnatelj Franc Čuš.

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Znani so tudi rezultati splošne mature spomladanskega roka dijakov GFML




Več v Kultura in izobraževanje