Znane so nagrade 50. jubilejnega ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona

Osrednje ocenjevanje Vino Slovenija je pritegnilo 139 pridelovalcev s 633 vzorci, na ocenjevanju BIO vin pa je sodelovalo 9 pridelovalcev z 18 vzorci.

Prlekija-on.net, četrtek, 25. julij 2024 ob 10:28
Ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona (arhivska fotografija)

Ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona (arhivska fotografija)

Pod okriljem 62. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta, sta od 8. do 10. julija 2024 v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala jubilejno 50. Odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona in 14. Odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona Bio. Na obeh prestižnih vinskih tekmovanjih je sodelovalo 148 vinarjev s 651 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Bolgarije, ki je letošnja država partnerica sejma AGRA.

Osrednje ocenjevanje Vino Slovenija je pritegnilo 139 pridelovalcev s 633 vzorci, na ocenjevanju BIO vin pa je sodelovalo 9 pridelovalcev z 18 vzorci.

Vino Slovenija, najstarejše strokovno ocenjevanje pod okriljem sejma AGRA, je najpomembnejše nacionalno preverjanje kakovosti domačih vin in vse pomembnejše mednarodno ocenjevanje vin. Vina po anonimni metodi ocenjuje neodvisna strokovna komisija vrhunskih slovenskih in tujih enologov. Podeljene medalje, s katerimi vinarji označujejo svoje buteljke v oglaševanju in na trgovskih policah, se zato vedno znova dokazujejo za odlično promocijsko in tržno sredstvo ter kot nepogrešljivo merilo kakovosti za proizvajalce in ljubitelje vin. Še posebej pa se bodo seveda bleščale medalje jubilejnega, 50. ocenjevanja Vino Slovenija.

Ocenjevanje Vino Slovenija 2024 je Radgonskim goricam podelilo šampiona in deset zlatih medalj

Šampion za Radgonske gorice


SESTAVA OCENJEVALNIH KOMISIJ

OCENJEVALNA KOMISIJA A
Boštjan Zidar, predsednik ocenjevanja in predsednik komisije A
Leonida Gregorič - tajnik ocenjevanja
Nika Gregorič
Marijan Čižmešija
Bruno Gaberšek
Alojz Cedula
Majda Brdnik

OCENJEVALNA KOMISIJA B
Danilo Steyer, predsednik komisije
Darja Zemljič
Mojmir Wondra
Ivanka Badovinac
Jure Štalcar
Tadeja Vodovnik Plevnik

OCENJEVALNA KOMISIJA C
mag. Janez Valdhuber, predsednik komisije
Klavdija Topolovec Špur
Simona Hauptman
Darinko Ribolica
Luka Radiček

OCENJEVALNA KOMISIJA D
Iztok Klenar, predsednik komisije
Anna Schachner
Dušan Brejc
Ingrid Mahnič
Mitja Herga
Jure Grubar

Vino Slovenija

Vino Slovenija

ŠAMPIONI

PENEČA VINA (klasična metoda)
Zlata radgonska penina "Millesime", 2015, Radgonske gorice Gornja Radgona

PENEČA VINA (Charmat metoda)
Penina REN, 2018, Vina Benčina

CVIČEK PTP
Cviček PTP, 2023, Hiša vina Grabnar

BELA VINA NEAROMATIČNIH SORT SUHA
Chardonnay, 2023, Kmetija Furlan

BELA VINA AROMATIČNIH SORT SUHA
Muskateller, 2023, Weingut u. Steirische Kelleri Johann Schneeberger GmbH

BELA MIRNA VINA POLSUHA in MIRNA VINA AROMATIČNIH SORT POLSUHA
Rumeni muškat, 2023, Vina Povh
Rumeni muškat, 2023, Vina Benčina

MIRNA VINA AROMATIČNIH SORT POLSLADKA
Rumeni muškat, 2020, Vinska klet Prus, Jožef Prus

MIRNA VINA AROMATIČNIH SORT - SLADKA
Rumeni muškat, 2018, Vinska klet Prus, Jožef Prus
Sauvignon, 2001, Vinska klet Prus, Jožef Prus

RDEČA SUHA VINA MLAJŠA OD TREH LET
Cabernet Sauvignon, 2021, Vina Zgonik, Damir Zgonik

RDEČA SUHA VINA STAREJŠA OD TREH LET
TESTE MATTE, 2020, San Mauro

RDEČA VINA TERAN PTP
IZBRANI TERAN ptp La Marie 2, 2021, Vinakras z.o.o. Sežana

NARAVNA SLADKA DESERTNA VINA
RUMENI MUŠKAT, 2013, Vinska klet Prus, Jožef Prus

POSEBNA PRIZNANJA

PRVAKI VINSKO TURISTIČNE CESTE
Naziv se podeljuje vinom, ki so izpolnila naslednje pogoje: dosežena vsaj zlata medalja, koncentracija reducirajočega sladkorja do 25 g/l, ne glede na barvo in letnik, najmanj 15 vzorcev iz posamezne VTC in najmanj 3 vinogradniki iz posamezne VTC.

Vino Slovenija

NAGRADA STANKA ČURINA

Nagrado Stanka Čurina je prejel vinar za vino, ki je na rednem ocenjevanju doseglo najvišjo oceno:

Vino Slovenija

VINAR LETA

Naziv VINAR LETA za tekoče leto prejme vinar oz. vinska klet, ki na ocenjevanju pridobi za 5 vzorcev vina v 3 različnih kategorijah največje število točk. Sodelujejo lahko le vina iz Slovenije, ki so prvič ocenjena v Gornji Radgoni. Upoštevajo se vina iz kategorij Suho belo vino, Suho vino (rdečkasto, rdeče), Polsuho vino (belo, rdečkasto, rdeče), Polsladko vino (belo, rdečkasto, rdeče), Sladko vino (belo, rdečkasto, rdeče), Peneče vino in Posebno vino (naravno sladko desertno, aromatizirano, alkoholizirano, likersko vino).

Vinar leta bo razglašen na svečani podelitvi na sejmu AGRA v torek, 27. avgusta 2024.

»Častitljivih 50. Ja, že toliko let ima ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, ki ga organizira Pomurski sejem. Veliko korakov je potrebnih, da se prehodi takšna pot, ki je kdaj gladka kdaj pa tudi strma in težka. Vsekakor čestitke organizatorju, da je to najpomembnejše mednarodno vinsko ocenjevanje v Sloveniji znal skozi vsa ta leta pripeljati do »Abrahama«. Iskrena zahvala pa gre tudi vinarjem. Brez njih in njihovega prizadevanja za ustvarjanje izjemnih vindanašnjega dne ne bi bilo.
Na letošnjem ocenjevanju smo ocenjevali vina kar 139 pridelovalcev, ki so v ocenjevanje zaupali 633 vzorcev svojih najboljših vin. Poleg tega je sodelovalo tudi 9 pridelovalcev ekoloških - BIO vin, ki so prispevali 18 vzorcev. Vina so letos prispela iz štirih držav in sicer Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Bolgarije. Ta mednarodna udeležba je dokaz, da ima to ocenjevanje čedalje večji ugled tudi zunaj meja naše domovine.
Ocenjevanje je potekalo 3 dni v 4 komisijah, ki so bile sestavljene iz 5 ocenjevalcev in predsednika. Tu gre zahvala tudi vsem predsednikom in članom komisije, ki so s svojim znanjem in izkušnjami poskrbeli za strokovno in objektivno ocenjevanje. Mednarodna zasedba ocenjevalcev je imela tudi letos odgovorno in težko delo, saj je morala med splošno zelo dobrimi vzorci za šampionske nazive izbrati res tiste najboljše, kar pa ni bilo enostavno.
Kakovost vin, katera prihajajo na to ocenjevanje, je iz leta v leto boljša. Dokaz za to je tudi število prejetih odličij, ki smo jih letos podelili. Lahko bi dejal, da se v vseh kategorijah vin lepo odraža tudi napredek slovenskega vinogradništva in vinarstva tako v kvaliteti vina kot tudi v sledenju mednarodnih trendov vinskega trga. Ker pa je ta panoga v veliki meri odvisna od narave, je pomembno, da se pridelovalci znamo prilagajati tudi na njene spremembe, s katerimi nas skoraj vsako leto preseneti. To ostaja tudi v bodoče velik izziv za vse pridelovalce.
Letos je lepa bira odličij dokaz, da so vina, ki smo jih ocenjevali, s svojo kvaliteto navdušila tako domače kot tudi tuje ocenjevalce.
Na letošnjem ocenjevanju so se odlično odrezale penine, ki so očarale s svojo eleganco in prefinjenostjo. Najbolj pa nas je navdušila penina, ki prihaja iz največje peničarske kleti v Sloveniji in je tako ohranila primat iz lanskoletnega ocenjevanja. Torej za praznovanje 50. obletnice ocenjevanja ne bo potrebno daleč po najboljšo penino.
Posebno pozornost so letos pritegnila tudi vina z oznako PTP. Posebej bi izpostavil Cviček PTP in Teran PTP katera sta bila na letošnjem ocenjevanju dobro zastopana z res dobrimi vzorci in imata letos tudi vsak svoj šampionski naziv.
Tako bela kot tudi rdeča suha vina letnika 2023 so kljub težkemu letniku postregla z lepimi vzorci in s svojo kvaliteto očarala marsikaterega ocenjevalca. Bela so navduševala s svojo sočno sadnostjo in svežino, rdeča vina pa so izstopala z intenzivnimi barvami, sadnostjo, eleganco ter lepo uglajenimi tanini. Pri suhih vinih starejših letnikov pa smo uživali v polnosti in kompleksnosti, ki nam jih lahko pričarajo le najboljše lege, dobri letniki in odlično izpeljane vinifikacije.
Tudi vina aromatičnih sort so letos pokazala lep potencial in nas navduševala tako v vonju kot tudi v okusih.
Plemenitost je bila na strani predikatov in naravnih posebnih vin, ki so s svojo edinstvenostjo in posebnostmi dodala piko na i našemu ocenjevanju.
Naj se na tem mestu iskreno zahvalim in čestitam vsem prejemnikom medalj. Vaš trud in predanost sta bila na ocenjevanju nagrajena z zasluženimi priznanji. Še posebej bi rad čestital vinarjem, ki so prejeli šampionske naslove. Ti naslovi so vrhunec vašega dela in dokaz, da se trud in strast izplačata. Vse prejete medalje naj vam bodo v ponos in vzpodbudo, saj izkazujejo visoko kvaliteto pridelanega vina in priznanje za ves trud, katerega ste vložili v pridelavo žlahtne kapljice.
Prejemnikom nagrad želim, da te nagrade čim bolje marketinško izkoristite ter vina, ki jih nosijo, čim bolje prodate.
Vino je umetnost, ki očara in povezuje ljudi. Naj bo delo vinogradnikov in vinarjev še naprej usmerjeno k ohranjanju te umetnosti za prihodnje generacije.
Zato vsem vinogradnikom in vinarjem želim dobro letino in lepo trgatev 2024
,« je ob tem povedal Boštjan Zidar, predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija.



Več v Gospodarstvo

Prevzem novega vozila

Ljutomerski gasilci prevzeli novo vozilo GVC-1

petek, 26. julij 2024 ob 19:34
Crystal Vape

Crystal Vape: Vse, kar morate vedeti

petek, 26. julij 2024 ob 09:51