Uspeh pomurskih reševalno kinoloških timov, iz Prlekije se je odlično izkazala mlada labradorka SAMARA iz MCP-ja

Preizkusilo se je kar 15 reševalnih kinoloških timov iz vse Slovenije med njimi tudi iz sosednje Republike Hrvaške.

Prlekija-on.net, torek, 6. avgust 2024 ob 17:58
Usposabljanje vodnikov reševalnih psov

Usposabljanje vodnikov reševalnih psov

V letu 2018 je Mladinski center Prlekije vzpostavil pismen kontakt z Upravo RS za zaščito in reševanje, v zvezi z odpravo hibe, ki trenutno v regiji obstoja v okviru zaščite in reševanja. Namreč v pomurski regiji še ni vzpostavljena enota reševalnih psov, ki bi delovala v sklopu enotnih slovenskih sil zaščite in reševanja, kot je to v osrednji in razvitejših delih države. Tako se je pričelo sistematično delo na tem področju, sam Mladinski center Prlekije je omogočil in financiral usposabljanje vodnikov reševalnih psov v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, ki so se ga takrat v tem sklopu udeležili Rudi Stegmüller, Tamara Brumen, Mario Farkaš in Milan Novak.

Prvi trije so tudi uspešno opravili obsežne in zahtevne izpite, četrti pa je moral odstopiti iz osebnih zdravstvenih razlogov. MCP se je povezal s ŠKD-ERP Goričko iz Sebeborcev in sedaj v okviru te kinološke organizacije izvajajo trikrat tedenske reševalno-kinološke treninge. V svoje vrste pa seveda vabijo vse močno zainteresirane in predane kinologe iz celotne regije, ki bi se želeli usposobite in pozne tudi postati operativni sodelavci-prostovoljci Enote reševalnih psov, ki bo intervencijsko pokrivala pomursko regijo. Do pridobitve tega statusa in pričetka lastnih operativnih intervencij še je sicer dolga in naporna ter zahtevna pot.

Pa vendar, prvi vidni uspeh je bil v letošnjem letu že dosežen. Namreč na letošnjih reševalno-kinoloških izpitih po programu IRO (mednarodna reševalna kinološka organizacija) v Pomurju so vsi reševalno-kinološki timi iz pomurske regije uspešno prestali javno preizkušnjo in opravili prvo stopnjo, torej pred izpite po programu RH FL V z obema disciplinama - poslušnost s premagovanjem ovir in - delo z nosom - iskanje pogrešane osebe v gozdu: SAMARA - vodnik reševalnega psa Rudi Stegmüller, DINGO - vodnik reševalnega psa Rajko Korošak, ŠANA - vodnica reševalnega psa Ivana Erniša ter izpit RH F A - DON z vodnikom reševalnega psa Vladom Škerlakom. Sodnika sta bila Matej Velikonja in Andrej Stanovnik, sicer se je pa preizkusilo kar 15 reševalnih kinoloških timov iz vse Slovenije med njimi tudi iz sosednje Republike Hrvaške.

Foto, tekst
Tamara Brumen



Več v Kultura in izobraževanje