Pri Žumanovih se lončarsko vreteno vrti že 150 let

Lončevino izdelujejo že od leta 1874 in so ena redkih, še delujočih lončarskih družin na slovenskih tleh. Ob tej priložnosti so prejeli Plaketo Občine Ljutomer z listino in denarno nagrado za leto 2024.

Prlekija-on.net, četrtek, 8. avgust 2024 ob 11:24
Nagrado je prevzel Saša Žuman

Nagrado je prevzel Saša Žuman

V nedeljo, 4. avgusta, je v Ljutomeru potekala slavnostna prireditev ob 68. prazniku Občine Ljutomer s podelitvijo nagrad in priznanj. Ob tej priložnosti so podelili priznanja županje in Občinskega sveta Občine Ljutomer.

Plaketo Občine Ljutomer z listino in denarno nagrado za leto 2024 je prejelo Lončarstvo Žuman ob 150-letnici delovanja. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Letos mineva 150 let, odkar se je pri Žumanovih pričelo vrteti lončarsko vreteno. Lončevino izdelujejo že od leta 1874 in so ena redkih, še delujočih lončarskih družin na slovenskih tleh.

Vse izdelke - prepoznavne po visoko kakovostni izdelavi, ki služijo predvsem vsestranski uporabi v gospodinjstvu - še danes (tako kot je bilo to nekoč) izdelujejo ročno na lončarskem vretenu ter žgejo na tradicionalen način v peči na drva. Zato je vsaka njihova lončena posoda unikat, saj daje dim v peči slehernemu izdelku samo svoj, edinstven in neponovljiv pečat.

Slavnostna prireditev ob 68. prazniku Občine Ljutomer

Na slavnostni prireditvi ob 68. prazniku Občine Ljutomer podelili nagrade in priznanja


V njihovem muzeju, ki sta ga z ljubeznijo in spoštovanjem do lončevine pričela snovati Karlek Žuman in njegova žena Slavica in ki ga z enakim zanosom dopolnjuje Saša Žuman, je tako predstavljena dragocena, obsežna in edinstvena lončarska dediščina preteklih rodov ter široka paleta izdelkov, ki so nastali skozi 150-letno obdobje ustvarjanja lončarske tradicije. Prav tako je v njihovi trgovini možno kupiti številne atraktivne ter vsestransko uporabne domače izdelke.

Svoje poslanstvo pri Žumanovih, v katero je vpeta celotna družina, ki trenutno zajema 4 generacije, opravljajo »s srcem in dušo«. Zato s slovenskimi kot tujimi obiskovalci - ki jih na njihovem dvorišču (ki med drugim predstavlja najbolj obiskano turistično točko mesta Ljutomer) ni malo - vedo vzpostavijo oseben in pristen Prleški odnos. Ljudem želijo približati predvsem uporabnost lončevine v vsakdanjem življenju. Še najbolj pri pripravi hrane, pri čemer mu pomaga žena Nina - družinska ambasadorka promocije priprave hrane v lončenih posodah. Tako so Žumanovi svojo ponudbo nadgradili še z delavnicami priprave in peke Prleške gibanice.

Lončarstvo Žuman - ki je za svoje delo prejelo številna odmevna priznanja - tako s svojim spoštljivim odnosom do dela naših prednikov, prenosom znanja na naslednje rodove ter z več kot uspešnim delovanjem, prispeva k prepoznavanju, ozaveščanju in ohranjanju enega izmed pomembnih kamenčkov v mozaiku slovenske kulturne dediščine, prav tako pa igra zelo pomembno vlogo pri promociji Občine Ljutomer ne samo v slovenskem, temveč tudi širšem svetovnem prostoru.

Predlagatelji so bili Turistično društvo Ljutomer, Turistično društvo Stara Cesta, Turistično društvo Železne Dveri, Turistično kulturno društvo Babinci, Turistično kulturno društvo Mak Pristava in Društvo keramikov in lončarjev Slovenije.



Več v Kultura in izobraževanje