108 spoštljivih let Marije Žekš

V DSO Ljutomer so ponosno praznovali 108. rojstni dan stanovalke ge. Marije Žeks, ki je po navedbah Wikipedije trenutno najstarejša v državi.

Prlekija-on.net, torek, 13. avgust 2024 ob 09:12
108 let Marije Žekš

108 let Marije Žekš

V DSO Ljutomer so v ponedeljek 12.8.2024 zaposleni pripravili sobno slovesnost v čast stanovalke ge. Marije Žekš, ki je ta dan praznovala svoj 108. rojstni dan. Domskega praznovanja sta se udeležili tudi hčerka Olga in vnukinja Romana Farkaš iz Beltincev, ki tudi sicer večkrat obiščeta go. Marijo. V imenu stanovalcev in zaposlenih je vodja zdravstvene nege ga. Andreja Bogdan ob izjemnem jubileju ge. Mariji čestitala in ji podarila domsko torto ter šopek izbranih rož. Prenesla ji je tudi čestitko trenutno odsotnega direktorja doma mag. Tomislava Nemca. Da gre za zelo častitljiv jubilej govori tudi podatek iz Wikipedije, kjer je med živečimi stoletniki v Sloveniji ga. Marija trenutno najstarejša državljanka RS.

V imenu družine sta slavljenki čestitali hčerka Olga in vnukinja Romana, ki sta poudarili, da se babica Marija že 13 let počuti v domu dobro. Vnukinja Romana je tudi povedala, da je želja Marije preživeti zadnja leta prav v domu v Ljutomeru. Da je bila njena odločitev dobra govori tudi izjemna starost, ki jo je ob dobri zdravstveni negi in oskrbi dosegla prav v tem domu.

Sicer pa se je ga. Marija Žekš rodila 12. avgusta 1916 v Dreveniku pod Bočem z dekliškim priimkom Kovačič. Odraščala je pri rejnici v Mariboru. Delati je začela že pri štirinajstih letih, in sicer v tekstilni tovarni MTT v Mariboru, kasneje je delala v različnih službah. Poročila se je s Prekmurcem Alojzem Žekšem in se leta 1939 z možem preselila v Pečarovce, kjer je bila Marija zaposlena kot kuharica na Osnovni šoli Pečarovci. V življenju je rodila hčerko Olgo in sina Mirka. Ponosna je na svoje vnuke in pravnuke. Upokojila se je leta 1968, po upokojitvi se je njeno življenje umirilo. Leta 1999 je postala vdova.

Ga. Marija od l. 2011 leta preživlja v DSO Ljutomer. V domu so počaščeni, da je 108-letna ga. Marija stanovalka njihovega doma, hvaležni so ji za vzgled človeške prijaznosti, potrpežljivosti in dobrosrčnosti s katero bogati dom. Hvaležni so tudi za zaupanje hčerki in vnukinji, ki negujeta tako lep odnos z go. Marijo in zaposlenimi v domu.



Več v Kultura in izobraževanje