V Precetincih so praznik Marijinega vnebovzetja počastili skupaj z življenjskimi jubileji zakoncev Stanislava in Katarine Filipič

V kleti stare Filipičeve domačije postavljeno kapelo je blagoslovil župnik Srečko Fras.

Branko Košti, nedelja, 18. avgust 2024 ob 10:44
Praznovanje življenjskega jubileja zakoncev Filipič

Praznovanje življenjskega jubileja zakoncev Filipič

Nadvse slovesno so praznik Marijinega vnebovzetja počastili v Precetincih. Praznovanje sta znani prleški zdravilec Stanislav Filipič in njegova žena Katarina združila z njunimi pomembnimi življenjskimi jubileji.

Zakonca, ki ju domačini in prijatelji bolje poznajo kot Stanka in Katico, sta pred dvema letoma, v času korona epidemije, dočakala šestdeset let življenja. Iz znanih razlogov jima je bila proslavitev jubilejev onemogočena, kmalu za tem je umrla še Stankova mama. Znana po tem, da zelo rada na svojo krasno urejeno domačijo povabita sosede in prijatelje od blizu in daleč, največkrat se to zgodi ravno ob največjem Marijinem prazniku, ko se skupaj veselijo ob postavitvi klopotca, sta se odločila, da s proslavitvijo počakata na leto 2024, v katerem bosta dočakala še en pomemben življenjski mejnik, štirideset let zakonskega življenja.

Kot vedno, se je celotna družina s pomočjo sosedov in prijateljev potrudila za čim boljše počutje na slovesnost povabljenih gostov, med katerimi sta bila tudi županja Občine Ljutomer Olga Karba in Občine Cankova Danilo Kacijan, kar glede na visoke temperature ni bilo enostavno. Uvod v praznovanje je bila svečana sveta maša, ki jo je daroval malonedeljski župnik Srečko Fras, s prazniku primernimi skladbami pa so jo izjemno obogatili operna pevka Nataša Zupan, ob spremljavi citer sta zapeli Tadeja Globočnik in citrarka Maja Mikac, svoj delež pa so dodali tudi malonedeljski cerkveni pevci. Maši je sledila blagoslovitev kapele, katero je družina uredila v kleti Stankove rojstne hiše, blagoslova je bil deležen tudi klopotec. Družina se namreč ukvarja tudi z vinogradništvom, domačijo pa obdaja velik sadovnjak s številnimi vrstami sadnega drevja.

Slavnostnemu delu je sledila bogata pogostitev ter veselo druženje ob hrani in pijači. S pisnimi zahvalami sta se Stanko in Katica zahvalila tistim, ki so kakorkoli prispevali k postavitvi kapele: Miranu Šijancu, Martinu Mikoliču, Vladimirju Nemcu, Zvonku Filipiču, Janezu Miru, Branku Markoviču, Osti Bakalu, Petru Kiriču in sosedom Nemčevim, Kolaričevim, Rakuševim, Zmazkovim, Serdtovim, cerkvenim pevcem ter radioanastezistu Francu Šturmu.



Več v Kultura in izobraževanje