V Gornji Radgoni odprli 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2024

Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora Republike Slovenije je danes v Gornji Radgoni odprla 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, na katerem se bo v šestih dneh predstavilo 1720 razstavljavcev iz 35 držav.

Prlekija-on.net, sobota, 24. avgust 2024 ob 20:13
Sejem AGRA 2024

Sejem AGRA 2024

Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora Republike Slovenije je danes v Gornji Radgoni odprla 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, na katerem se bo v šestih dneh predstavilo 1720 razstavljavcev iz 35 držav. Prisotne visoke goste, med njimi predstavnike in predstavnice veleposlaništev in delegacij iz 15 držav so nagovorili še Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Urška Mauko Tuš, županja občine Gornja Radgona, Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij GZS in minister za kmetijstvo in prehrano Republike Bolgarije, letošnje partnerice sejma AGRA, dr. Georgij Tahov.

"Da bomo kot skupnost in posamezniki lahko kakovostno živeli, moramo spremeniti način razmišljanja in se prilagoditi novim razmeram," je dejala Klakočar Zupančič in dodala, da misli pri tem tako odločevalce kot vsakega od nas: "Svoje navade bomo morali spremeniti potrošniki, prilagoditi se bosta morala industrija in kmetijstvo, svoje pa bodo morali prispevati tudi kapitalski trgi, ki bodo morali hlastanje za dnevnimi dobički nadomestiti z dolgoročnejšim načrtovanjem finančnih prihodkov."

Po mnjenju Klakočar Zupančič so dogodki, kot je sejem AGRA, izjemno pomembni, zato morajo postati temelj odločevalcem za pripravo politik in strategije na področju razvoja trajnostnega kmetijstva. Ob tem je pred uradnim odprtjem pozvala vse, ki živimo na našem planetu, naj se zamislimo nad tem, kar nam daje: "Vsi izrazimo hvaležnost živi in neživi naravi zaradi katere obstajamo in živimo. Brez nje nas ni. In če ne bomo imeli pravilnega odnosa, nas ne bo več."

Agra tudi letos na več kot 70.000 kvadratnih metrih zunanjih in notranjih površin

Direktor uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je Agro primerjal s pariško olimpijado. "Tudi na Agri sodelujejo le najboljši, tako na področju poljedelstva, živinoreje in živilsko-predelovalne industrije, najboljši ponudniki strojev in sodobnih tehnologij, pa tudi znanja in izobraževanja," je povedal in dodal, da so teme Agre zelo pomembne in čeprav je veliko novih tehnik in tehnologij, vključno z umetno inteligenco, pa mora po njegovem mnenju še vedno nekdo obvladati osnovna znanja o kmetijstvu, gozdarstvu in naravi kot tovarni na prostem.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je povedala, da je tudi v kmetijstvu pomembno globalno povezovanje. "V času, ko se soočamo s številnimi izzivi, postajajo vprašanja zagotavljanja hrane, pitne vode, energije ter dostopa do surovin za nove tehnologije ključnega pomena. Ta vprašanja niso pomembna le za kmetijstvo, temveč za celotno družbo." Dodala je, da pa kmetijstvo ne more uspevati brez ljudi. "Potrebujemo mlade, polne energije, svežih znanj in idej, pa tudi starejše, katerih bogate izkušnje in modrosti so neprecenljive. Biti kmet ni zgolj poklic, to je poslanstvo, ki je danes bolj pomembno kot kadarkoli prej." Čalušić je zaključila, da bo v prihodnosti ta poklic nosil izjemno odgovornost.

Minister Georgij Tahov je povedal, da je bilo kmetijstvo vedno pomemben del bolgarskega gospodarstva in dodal, da se bodo na svojih stojnicah na sejmu predstavili s svojimi znanimi izdelki, kot sta svetovno znana sivkino in vrtnično olje: "Želimo pokazati izdelke s tradicijo, ki izpolnjujejo posebne potrošniške zahteve, verjamemo pa tudi, da je sodelovanje ključnega pomena pri spopadanju z izzivi, s katerimi se v svetovnem merilu sooča kmetijski sektor."

Urška Mauko Tuš je med drugim povedala, da jo veseli, da so med vsebinami posvetili pozornost tudi mladim in inovacijam ter ekološkemu kmetijstvu. "V naši občini imamo mlade prevzemnike kmetij in tudi ekološke kmetije. In ker živimo v čudovitem okolju, obdani z reko Muro, vinogradi, rodovitnimi polji ter gozdovi, sem ponosna na vse, ki opravljate delo na kmetiji, se soočate z izzivi v kmetijski panogi, se iz leta v leto soočate z vremenskimi ujmami, a ste še vedno odprti tako za inovacije, nove trende in ste zvesti naši slovenski zemlji." je zaključila Mauko Tuš.

Agra tudi letos na več kot 70.000 kvadratnih metrih zunanjih in notranjih površin prinaša številne novosti tehnike, opreme in sredstev za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo.

Letošnja država partnerka Bolgarija se bo predstavila kot tradicionalna pridelovalka eteričnih oljnic ter z inovacijami v živilski industriji. Na sejmu so v čast Bolgariji posadili drevo dren, ki simbolizira mladost in svežino v bolgarski kulturi.

Različni dogodki in predstavitve

Slovenska ministrstva, zbornične, stanovske in strokovne organizacije so pripravile različne dogodke in predstavitve, med drugim ekološko svetovalnico, strokovne posvete o digitalizaciji v gozdarstvu, podnebnih spremembah in novih evropskih uredbah. Posebnost in nova pridobitev letošnjega sejma je paviljon Čebelji svet, namenjen ozaveščanju o pomembnosti čebel in drugih opraševalcev. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo obravnavalo odgovorno ravnanje z odpadno hrano, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pa bo predstavilo turistične kmetije in vinarje ter posvet o gastronomski blagovni znamki. Pod okriljem ministrstva za naravne vire in prostor bodo predstavljeni slovenski naravni parki in zavarovana področja. Agro bodo spremljali tudi številni poslovni dogodki, med njimi B2B Meet4business, Madžarsko-slovenski in bolgarski poslovni forum ter strokovni dogodki s področja pridelave, reje in prehrane.

Sejem oživljajo strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, reje drobnice ter avtohtonih pasem domačih živali. Maneža je vsak dan prizorišče atraktivnih revij. Vabijo tudi razstave malih živali, rib v ribniku in Vrtec malih živali za najmlajše.

S praktičnimi nasveti, vodenimi ogledi, delavnicami in različnimi dejavnostmi za otroke vabijo vrt poljščin, vrtnin in zelišč biotehniške šole Rakičan, Ekološki poligon zeleni dragulji Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije, Permakulturno-biodinamičen vrt z ekološko hiško iz slamnatih bal Društva za permakulturo Slovenije v sodelovanju s semenarsko hišo Amarant in Gozdno-parkovni nasad Zavoda za gozdove Slovenije. Tu sta tudi nasad starih sort jablan in trt, razširjenih v Sloveniji in vzorčni čebelnjak z nasadom medovitih rastlin. Kozolec podnebnih ciljev vabi v Povezovalnico z različnimi srečanji in delavnicami na temo trajnostne pridelave, rokodelstva, krožnega gospodarstva in uresničevanja podnebnih ciljev OZN.

Odvili se bodo državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, kronanje Medene kraljice Slovenije, prikaz vodenja teličkov s strani najmlajših rejcev, srečanje starodobnih traktorjev Steyr, tekma vinske reprezentance Slovenije, John Deere tekmovanje v vlečenju vrvi za najmočnejše slovenske fante in številna družabna srečanja. Obiskovalci bodo lahko uživali v vodenih pokušnjah vin z jubilejnega, 50. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2024 s Sanjo Ferjančič, Vinsko kraljico Slovenije 2024. Otroci se bodo še posebej zabavali in učili v Vrtcu malih živali in ustvarjalnih delavnicah ter se kratkočasili v lunaparku in na napihljivih igralih. Prav vse pa bo navdušila pestra in slastna kulinarična ponudba.

Podeljena bodo priznanja za kakovost, preverjeno na strokovnih ocenjevanjih pod okriljem sejma AGRA. mnoge izmed nagrajenih izdelkov je mogoče tudi poskusiti.

Foto: Jure Zauneker



Več v Gospodarstvo