Na sejmu Agra okronali novo medeno kraljico

Nova medena kraljica je Rebeka Medved, študentka magistrskega študija na Fakulteti za strojništvo.

Prlekija-on.net, nedelja, 25. avgust 2024 ob 21:20
Nova medena kraljica je Rebeka Medved

Nova medena kraljica je Rebeka Medved

Boštjan Noč, Predsednik Čebelarske zveze Slovenije in Predsednik Evropske čebelarske zveze ter predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec sta nba sejmu AGRA v Gornji Radgoni kot 6. Medeno kraljico Slovenije okronala Rebeko Medved, študentko magistrskega študija na Fakulteti za strojništvo.

Prihaja iz okolice Trebnjega, kjer tudi čebelari, že od nekdaj ima rada naravo. Tri leta nazaj se je odločila, da se bo začela ukvarjati s čebelarstvom. Z odločitvijo, da postane čebelarka, nadaljuje družinsko tradicijo. Tudi njen dedek je bil čebelar, spomin nanj pa ohranja pri svojem čebelarjenju, saj njene čebelje družine domujejo v dedkovih panjih.

Od januarja 2022 je članica Čebelarskega društva Stična. Z vsakim dnem je bolj motivirana in zagnana, da je del čebelarskega sveta. Ravno s to mislijo je začela novembra 2022 delati v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori, na razstavi o kranjski čebeli. Tam se srečuje z različnimi starostnimi skupinami obiskovalcev, od najmlajših otrok v vrtcu do izkušenih čebelarjev.

Priznanja za najboljši med in medene pijače

Podelili priznanja za najboljši med in medene pijače


Zelo rada se udeležuje različnih izobraževanj in dogodkov, saj se zaveda, da je na področju čebelarjenja vedno mogoče še kaj dopolniti in izpopolniti. Lansko leto junija je tako opravila tečaj za čebelarje začetnike.

Velika zahvala gre tudi njenemu mentorju Marjanu Maroltu, ki jo je vpeljal v svet čebelarjenja in ji prvi predal znanja, kako rokovati s čebelami.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da izbira njene študijske poti ne omogoča prepletanja s čebelarjenjem, to pravzaprav ne drži. Ravno ukvarjanje s čebelami in opazovanje življenj teh majhnih brenčečih žuželk jo je vodilo do razmišljanja, kako bi lahko pripomogla k skupnosti čebelarjev, da bi bilo ukvarjanje s čebelami še lažje in varnejše. Njeno razmišljanje je obrodilo sadove v diplomski nalogi, v kateri je raziskovala, katera naprava bi bila najboljša za premikanje čebeljih panjev.

Odlično obiskana nedelja na sejmu AGRA se je sicer pričela s vseslovenskim srečanjem praporščakov čebelarskih društev, podelitvijo priznanj 23. Ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo in 5. Mednarodnega ocenjevanja medenih pijač.

Foto: Jure Zauneker



Več v Družabno