Podelili priznanja za najboljši med in medene pijače

Nedelja na sejmu Agra se je pričela s vseslovenskim srečanjem praporščakov čebelarskih društev, podelitvijo priznanj 23. Ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo in 5. Mednarodnega ocenjevanja medenih pijač.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. avgust 2024 ob 15:54
Priznanja za najboljši med in medene pijače

Priznanja za najboljši med in medene pijače

Nedelja na sejmu Agra se je pričela s vseslovenskim srečanjem praporščakov čebelarskih društev, podelitvijo priznanj 23. Ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo in 5. Mednarodnega ocenjevanja medenih pijač.

23. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo je v okviru 62. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra potekalo 7. avgusta 2024 na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni.

Predsednica ocenjevalne komisije je bila mag. Amalija Božnar, Božnar čebelarstvo d.o.o., člani pa: prof. dr. Jasna Bertoncelj, Biotehniška fakulteta Ljubljana, prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i zoologiju, Bojan Pavlin, Čebelarstvo Pavlin, Primož Božnar, Božnar čebelarstvo d.o.o. in Jakob Madjar, Terenski svetovalec ČZS.

Iz Slovenije je bilo 78 čebelarjev z 126 vzorci, iz Hrvaške sedem čebelarjev z osmimi vzorci, iz Slovaške pa trije čebelarji z osmimi vzorci.

Šampionski naslov, med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev je prejel: Akacijev med, Čebelarstvo Kolar, Peter Kolar, Ptujska Gora

Naslov Prvak vrste, med z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti (najmanj 7 vzorcev v vrsti), pa so prejeli:

Akacijev med Čebelarstvo Kolar, Peter Kolar, Ptujska Gora
Cvetlični med Čebelarstvo Tigeli, Veržej
Gozdni med Jernej Benedičič, Železniki
Kostanjev med Čebelarstvo D. J. Dušan Jere, Kresnice
Lipov med OPG Josip Kotiščak, Sveti Đurđ, Hrvaška

Nova medena kraljica je Rebeka Medved

Na sejmu Agra okronali novo medeno kraljico


Pod okriljem 62. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, je 10. julija 2024 na Pomurskem sejmu potekalo tudi 5. ocenjevanje medenih pijač. Na ocenjevanju je sodelovalo 13 čebelarjev oz. podjetij s 16 vzorci medenih pijač.

Predsednica ocenjevalne komisije je bila Leonida Gregorič, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, člani pa Tadeja Vodovnik Plevnik, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, Simona Hauptman, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, Franc Tratnjek, Terenski svetovalec ČZS in Gregor Kotolenko, Puklavec Family Wines d.o.o.

Na ocenjevanju medenih pijač je bilo nagrajenih 14 vzorcev.

Šampion - prejme najvišje ocenjeni vzorec v skupinah, če je v skupini najmanj 10 vzorcev in je vzorec prejel vsaj zlato medaljo, vendar letos ni bil podeljen.

Ocenjevanje medenih pijač

Foto: Jure Zauneker



Več v Gospodarstvo