Kolesarili so ob spominskih obeležjih

Člani društva general Maister iz Veržeja so kolesarili ob spominskih obeležjih Maistrovih borcev in sopotnikov takratnih dogodkov v občini Veržej. Ljutomer in Križevci.

Prlekija-on.net, torek, 27. avgust 2024 ob 10:04
Kolesarjenje ob spominskih obeležjih

Kolesarjenje ob spominskih obeležjih

Člani društva general Maister iz Veržeja so v soboto, 24. avgusta 2024 kolesarili ob spominskih obeležjih Maistrovih borcev in sopotnikov takratnih dogodkov v občini Veržej. Ljutomer in Križevci. Dogodek se je pričel v Veržeju pri spominski plošči 24 Maistrovim borcem na Domu kulture Janeza Ferenca. V ljutomerskem parku so se ob spomeniku Rudolfu Maistru poklonili temu slovenskemu velikanu. Zatem pa skozi Cezanjevce vrteli pedale do Križevcev, kjer stoji doprsni kip dr. Matiji Slaviču, ki je zaslužen za to, da so pred 105. leti na versajski mirovni konferenci lahko sprejeli odločitev, po kateri so se prekmurski Slovenci lahko združili z ostalimi Slovenci v takratni novi državi.

Ciljna točka je bil Veržej, kjer so tri pomembna obeležja. Poleg omenjene spominske plošče je v centu kraja še doprsni kip dr. Franu Kovačiču, prav tako kot Slavič, udeležencu mirovne konference. Od leta 2022 pa je v Osterčevem parku še doprsni kip Maistrovega sopotnika in nadporočnika Antona Osterca. Ta je novembra 1918 bil v ekipi na mariborski pošti, ko je potekala akcija razorožitve nemške zelene garde v Mariboru, zatem pa poslan v Lučane v sklopu zasedanja in zavarovanja severne etnične slovenske meje. 3. januarja 1919 so ga Murski Soboti Madžari ujeli skupaj z jugoslovanskimi vojaki, ki so prišli v mesto in ga v Sombotelu na Madžarskem hoteli ustreliti. A mu je s še dvojico uspelo pobegniti iz vojaškega zapora.

Kljub temu, da je zgodovinska kolesarska pot potekala po prleški ravnici, so ob njenem zaključku, v družabnem delu nadomestili izgubljene kalorije in tekočine v prijetnem druženju. Na njem so se pogovarjali tudi o naslednjih akcijah iz koledarja prireditev ob Maistrovem letu.



Več v Kultura in izobraževanje