Pretok Mure se bo čez dan povečeval, možno bo razlivanje

Na vtoku v državo bo Mura naraščala še jutri. Danes ponoči in jutri bo možno razlivanje Mure znotraj protipoplavnih nasipov v manjšem obsegu.

Prlekija-on.net, nedelja, 15. september 2024 ob 14:45
Možno bo razlivanje znotraj protipoplavnih nasipov

Možno bo razlivanje znotraj protipoplavnih nasipov

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo popoldne oblačnost ponekod na zahodu in v osrednji Sloveniji trgala. Padavine bodo postopno slabele in do večera povečini ponehale. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri, ki bo proti večeru postopno slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 °C.

V ponedeljek bo sprva na zahodu dokaj jasno, na vzhodu pa zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Padavine bodo popoldne in zvečer od severovzhoda in severa zajele večji del Slovenije. Prehodno bo spet zapihal veter severnih smeri, v noči na torek na Primorskem burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, v Zgornjesavski dolini in na planotah Notranjske okoli 3, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem okoli 22 °C.

Do današnjega večera bo pod Karavankami, Kamniško-Savinjskimi Alpami in na severovzhodu pihal okrepljen veter severnih smeri, ki bo v sunkih presegal hitrost 70 km/h.

V torek bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo še občasno rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

V noči na sredo se bo nekoliko zjasnilo, a se bo čez dan od juga spet oblačilo. Še se bodo pojavljale občasne rahle padavine. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja burja.

Cesta je bila zaprta

Zaradi poplavljenega cestišča je nekaj ur bil zaprt podvoz v Ljutomeru


Možno bo razlivanje Mure znotraj protipoplavnih nasipov

Reka Krka se razliva vzdolž celotnega toka, vendar se njen pretok že zmanjšuje. Obseg poplavljenih površin se bo danes in jutri zmanjševal. Jutri se bo Krka tudi v spodnjem toku vrnila v strugo.

Vodostaj Ljubljanice na Barju se znižuje. Danes se bo Ljubljanica še razlivala v manjšem obsegu.

Drugod po Sloveniji reke prav tako povečini upadajo, pretok Mure je ustaljen. Veliko vodnatost imajo reke v porečjih Krke, Savinje, Drave ter Ljubljanica in Mura, drugod so reke srednje vodnate.

Dopoldan bo pretok Mure sprva ustaljen, čez dan pa se bo povečeval. Na vtoku v državo bo Mura naraščala še jutri. Danes ponoči in jutri bo možno razlivanje Mure znotraj protipoplavnih nasipov v manjšem obsegu.

Drugod po državi bodo reke danes in v prihodnjih dneh upadale, pri čemer bo upadanje rek v vzhodnem delu države ob današnjih in predvsem jutrišnjih prehodnih padavinah upočasnjeno. Posamezne reke lahko tudi nekoliko narastejo. V vzhodni Sloveniji bo večina rek ohranjala veliko vodnatost, drugod pa bodo reke srednje vodnate.

Objavljeno: 15. september ob 10.00 Reka Krka se razliva vzdolž celotnega toka, vendar se njen...

Objavil/a ARSO vode dne Nedelja, 15. september 2024


Več v Narava