Meškove pohodne poti so pohodnike tokrat vodile na Koroško

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož je v sodelovanju z občinama Ormož in Sveti Tomaž ter s Planinskim društvom Maks Meško Ormož pripravila izlet v Slovenj Gradec in na Sele.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. september 2024 ob 13:58
Meškove pohodne poti

Meškove pohodne poti

V občinah Ormož in Sveti Tomaž letos ob obletnicah rojstva in smrti velikega literarnega rojaka Franca Ksavra Meška obeležujejo Meškovo leto. Del dogodkov, ki jih izvajajo ob praznovanju, so tudi Meškove pohodne poti. Sredi meseca junija so tako pripravili pohod do Meškove domačije v Gornjih Ključarovcih, na prvo septembrsko soboto pa so se pohodniki podali na pohod na Koroško.

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož je v sodelovanju z občinama Ormož in Sveti Tomaž ter s Planinskim društvom Maks Meško Ormož pripravila izlet v Slovenj Gradec in na Sele.

Poln avtobus potnikov se je v sončnem sobotnem jutru, 7. septembra, podal po Meškovih poteh. Najprej so goste prijazno sprejeli in pogostili v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec, nato pa so se pohodniki odpravili k cerkvi Sv. Roka na Sele, kjer je služboval Franc Ksaver Meško. Na Selah so si ogledali cerkev ter župnišče, v katerem je urejena tudi Meškova spominska soba. Po kulturnem programu jih je pot vodila do cerkvice Sv. Neže, po poti, ki jo je mnogokrat prehodil tudi Meško sam. Prijetna pohodna pot je ob pisani družbi pohodnikov in gostoljubju domačinov hitro minila. Na cilju so se sešli s tistimi, ki se na pohod niso podali, so jim pa gostitelji v Slovenj Gradcu kljub temu pripravili zelo zanimiv program. Med drugim so se tako sprehodili po centru Slovenj Gradca in po Meškovi ulici, ogledali so si tudi njegov kip in Meškovo sobo v Koroškem Pokrajinskem muzeju, ogled pa so sklenili z ogledom Muzeja Štirih kovačev.

Po poznem skupnem kosilu so se s Koroške vrnili v Prlekijo že v mislih z novimi skupnimi načrti. Dogodkov ob Meškovem letu namreč še ni konec. V soboto, 19. oktobra, bodo v Ormožu izvedli znanstveni simpozij Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška, ki ga bodo 28. oktobra, na Meškov rojstni dan, izvedli tudi v Slovenj Gradcu. V tisku je tudi že knjiga avtorja Cirila Ambroža o Mešku, v začetku prihodnjega leta pa bo izšel še zbornik referatov, ki bodo predstavljeni na simpoziju.

Meškove pohodne poti

Meškove pohodne poti so pritegnile blizu 200 ljudi




Več v Družabno

Salome

V Ljutomer prihaja Salomé

nedelja, 15. september 2024 ob 10:36
Izlet Društva za osteoporozo Ljutomer

Ogledali so si Banjaluko in etno muzej Ljubačke Doline

sobota, 14. september 2024 ob 14:53