Potek projekta KO–DI–RAM II na OŠ Križevci

Največji uspeh »mladih programerjev« je bila samostojno ustvarjena igrica, ki so jo dali na voljo tudi mladim uporabnikom na posameznih spletnih straneh.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. september 2024 ob 15:50
Projekt KO-DI-RAM II na OŠ Križevci

Projekt KO-DI-RAM II na OŠ Križevci

Osnovna šola Križevci nadaljuje sodelovanje z Zavodom 404 v projektu DIGITALNE KOMPETENCE IN RAČUNALNIŠKO MIŠLJENJE.

Projekt KO-DI-RAM II je vsebinsko in ciljno nadaljevanje projekta I, ki smo ga izvajali na šoli v prejšnjem šolskem letu. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za digitalno preobrazbo za usposabljanje otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev (Uradni list RS, št. 58/23 in 69/23-popr.).

Izvedba II je potekala v mesecu septembru 2024. Projekt že drugo leto vodita mentorja Matevž Jakelj in Nada Vajs Vidnar.

Vanj so bili vključeni učenci 7. razredov, ki so nadgrajevali znanje v logičnem mišljenju s pomočjo Bobra in začetnem programiranju v slovenskem spletnem orodju Pišek in nadaljevalnem programiranju v programskem okolju Scratch. Največji uspeh naših »mladih programerjev« je bila samostojno ustvarjena igrica, ki smo jo dali na voljo tudi našim mladim uporabnikom na posameznih spletnih straneh. Nazadnje smo namenili čas še spletni varnosti in netetiki oz. internetni etiki na spletu. Zavedamo se namreč, da je to za vse uporabnike spleta nujno potrebno. Gre za niz moralnih načel, ki pomagajo ustvariti varno in spoštljivo spletno okolje.

Upamo, da bodo učenci svoje pridobljeno znanje lahko s pridom uporabili na tekmovanju logičnega mišljenja Bober in pri programiranju tekmovanja Pišek, na spletu, kjer bodo upoštevali internetno etiko oz. netetiko.

Mentorja sva prepričana, da so bile vsebine predstavljene na način, ki omogoča učencem dobro razumevanje, kar jim bo omogočilo, da pridobljeno znanje uspešno uporabijo pri svojih hobijih in kasneje pri poklicnem usmerjanju. Hkrati sva s tem pridobila dragoceno izkušnjo pri vzpostavljanju pozitivnega odnosa z učenci, kjer nas povezujejo skupni cilji. Tako skupaj gradimo zdrav in spoštljiv odnos, kar je izjemno pomembno v sodobni družbi.

Igre nekaterih naših učencev (večina iger se začne s preslednico):
CROSSROAD2 https://scratch.mit.edu/projects/1068268237/
PHONK FALING BRICK https://scratch.mit.edu/projects/1068271471
DOG BALL https://scratch.mit.edu/projects/1068310276
DINO SKAČI, SKAČI https://scratch.mit.edu/projects/1068823004
LETEČI KROKODIL https://scratch.mit.edu/projects/1068825483
KONJIČEK https://scratch.mit.edu/projects/1068824828

Mentorja: Matevž Jakelj in Nada Vajs Vidnar



Več v Kultura in izobraževanje

Sprejem za Filipa Zvera

Župan sprejel zlatega maturanta Filipa Zvera

torek, 24. september 2024 ob 16:43
Diamantna poroka Slavica in Josip Sitar

Slavica in Josip Sitar sta obeležila 60 let poroke

torek, 24. september 2024 ob 10:23