Vinska klet Puklavec Family Wines uspešno zaključila letošnjo trgatev

Leto je bilo zaznamovano z vremenskimi neprilikami, trgatev se je začela rekordno zgodaj, a letina je po prvih parametrih videti izredno kakovostna.

Prlekija-on.net, sreda, 2. oktober 2024 ob 10:10
Trgatev Puklavec Family Wines

Trgatev Puklavec Family Wines

Vremenske neprilike so zaznamovale letošnje vinsko leto in vinogradnikom povzročile veliko težav. Začelo se je s spomladansko pozebo, sledilo je več toče in nalivov. Ob vsem tem pa so se vinogradniki spopadali še z rumenico, ki že nekaj let dodatno klesti vinograde. Trgatev v kleti Puklavec Family Wines se je začela rekordno zgodaj, že 14. avgusta, kar je približno tri tedne hitreje kot v preteklih letih. V vročih razmerah, bili so dnevi, ko je temperatura presegala 35 stopinj Celzija, je povprečno 170 delavcev na dan obiralo grozdje. Po 35 dneh trgatve, zadnji dan je bil 23. september, je letina v kleti in prvi rezultati so že vidni.

Glede na razmere v preostalih regijah so jih vinogradi Puklavec Family Wines odnesli dokaj dobro, saj je bil pridelek prizadet nekje v 30 odstotkih. Enak manko se kleti pozna s kooperacijskimi vinogradniki, kjer je bil izpad več kot 30 odstoten. »Količinsko je letina pod pričakovanji, najbolj pa je bila prizadeta naša paradna sorta muškat ottonel, medtem ko je bil rumeni muškat najbolj radodaren,« nam opiše letino prvi vinogradnik kleti Puklavec Family Wines Branimir Žličar. »Med mojimi favoriti letine so zagotovo beli pinot, sivi pinot in renski rizling, ki so po mojem mnenju in izkušnjah letos izjemni,« je še dodal Branimir.

Trgatev Puklavec Family Wines

V kleti Puklavec Family Wines začeli z rekordno zgodnjo trgatvijo


Posebnost letošnje trgatve v kleti Puklavec Family Wines je bila tudi ta, da gre za prvo trgatev novega enologa, ki se je pridružil v začetku leta, Luka Radićka. »Vesel sem, da sem se pridružil tako uigrani ekipi in da bomo pridelali odlično letino. Leto ni bilo lahko, a smo skupaj strnili moči in delo opravili z odliko. Prvi parametri in okušanja so odlični, tako da pričakujemo odlično vino.« Tudi Branimir je opisal prvo sodelovanje: »Prva trgatev z Lukom je bila zelo prijetna in za mene osvežujoča. Oba sva izkoristila najine dosedanje izkušnje in poskušala skupaj ustvariti optimalne pogoje za fantastična vina, katera bodo dokaz najine povezanosti v prvi skupni trgatvi

Po končani trgatvi se dela v vinogradih nadaljujejo s pripravo zemljišč za predvidene obnove vinogradov v letu 2025, veliko dela pa je tudi na vinogradih, ki so bili nasajeni letos in rabijo vsaj tri leta za prvo trgatev.

Grozdje

Združenje slovenskih vinarjev pri GZS: Letos bo letina grozdja katastrofalna




Več v Gospodarstvo