V Ormožu so odprli razstavo Meškovega natečaja 2024

Z razstavo želijo bralce vzpodbuditi k prebiranju Meškovih knjig, katerih sporočilnost je aktualna tudi v sedanjem času.

Prlekija-on.net, sobota, 5. oktober 2024 ob 11:19
Odprtje razstave Meškovega natečaja 2024

Odprtje razstave Meškovega natečaja 2024

Ob okroglih obletnicah rojstva in smrti literarnega ustvarjalca Franca Ksavra Meška v občinah Ormož in Sveti Tomaž obeležujemo Meškovo leto. Pogosto se zdi, da je bil Meško, po krivici, velikokrat spregledan. Koliko mehkobe, tenkočutnosti, koliko širine in globine premorejo njegova dela. Kako zelo nas zna nagovoriti, se nas dotakniti. In to, še mnogo let zatem, ko so nastajala.

Številne dogodke smo in še bomo pripravili letos, prav v njegov spomin. V začetku leta je Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, ki je tudi pobudnica Meškovega leta, razpisala natečaj likovnih, literarnih in fotografskih del Meškovega leta 2024. Povabili smo avtorje, da ustvarijo dela po navdihu Franca Ksaverja Meška ali njegovih del. Odziv je bil izjemen, na natečaj je prispelo več kot 300 likovnih, literarnih in fotografskih del. Na literarni del natečaja je prispelo 40 izdelkov, ki smo jih zbrali v priložnostni zbornik, ki je dostopen na spletu (Zbornik literarnih prispevkov Meškovega natečaja 2024 - Knjižnica Ormož).

Del priložnostnega zbornika del, zbranih v natečaju so tudi fotografskih izdelki, pri katerih je bil prav tako v navdih Franc Ksaver Meško ali njegova dela. Največ del pa je prispelo na likovni del natečaja. Na povabilo k ustvarjanju so se odzvale tudi številne šole in vrtci.

Glavnina likovnih del natečaja Meškovega leta je razstavljena v Knjižnici Ormož. A, v želji, da bi prispela dela dosegla in nagovorila čim večje število ljudi, so delčki razdrobljene razstave na ogled na 15 mestih v občinah Ormož in Sveti Tomaž.

Delčki razdrobljene razstave so tako na ogled tudi v avli Občine Ormož in v medgeneracijskem centru Občine Sveti Tomaž, v Zdravstvenem domu Ormož, v Centru starejših občanov Ormož in v enoti Sveti Tomaž, v Avtocentru Ormož - pri tehničnih pregledih, v lekarni Holermuos Ormož, v Helen Doron English Ormož, v grajski pristavi ter na ormoški tržnici, pa tudi v krajevnih knjižnicah v Ivanjkovcih, Miklavžu pri Ormožu, v Središču ob Dravi in pri Svetem Tomažu.

Z razstavo želimo bralce vzpodbuditi k prebiranju Meškovih knjig, katerih sporočilnost je aktualna tudi v sedanjem času. Meško je, kot duhovnik, je moč črpal iz Boga in božjega ter bil hkrati sam človek z veliko začetnico. In to skromnost in človeško čudenje do vsega lepega, kar nas obdaja, izžarevajo vsa njegova dela.

Skromen, kakor je bil Franc Ksaver Meško, kdo ve, kako bi sprejemal vso čast in pozornost, ki mu jo namenjamo. A, njegova dela nagovarjajo tudi šestdeset let po njegovi smrti, ko so vrednote, ki jih je zagovarjal Meško znova postavljene pred preizkušnjo. Humanost in skromnost, ki sta krasili pisatelja, se vse bolj umikata željam po posvetnih dobrinah. Toda življenje je veliko več, uči Meško. Kljub svoji skromnosti je bil Franc Ksaver Meško nedvomno velik človek. Cenili so ga tudi njegovi sodobniki.

Meškovo leto pa bo ponudilo še kar nekaj dogodkov. V soboto, 19. oktobra, Knjižnica Franca Ksavra Meška v sodelovanju s številnimi eminentnimi ustanovami pripravlja znanstveni simpozij Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška ki bo, potekal med 9. in 16. uro, v Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Dober teden pozneje, v ponedeljek, 28. oktobra, bo simpozij potekal tudi v Slovenj Gradcu, kjer letos prav tako obeležujejo Meškovo leto. V mesecu novembru bomo pripravili predstavitev knjige Cirila Ambroža, posvečene življenjskim potem Franca Ksavra Meška, ki jo bomo predstavili 14. novembra v Ormožu in 25. novembra pri Svetem Tomažu. Meškovo leto pa bomo sklenili prihodnje leto, ko bo izšel še zbornik prispevkov, predstavljenih na simpoziju.

Mateja Hržič



Več v Kultura in izobraževanje