Kako izbrati pravi vzglavnik za zdravje vaše hrbtenice?

Kljub temu, da se zdi izbira vzglavnika preprosta naloga, je ključnega pomena, da se osredotočimo na vpliv, ki ga ima vzglavnik na zdravje naše hrbtenice. Pravilno izbran vzglavnik lahko pripomore k boljši drža med spanjem, prepreči bolečine in nelagodje ter zagotovi kvaliteten počitek.

Oglasno sporočilo, ponedeljek, 7. oktober 2024 ob 14:28
Kako izbrati pravi vzglavnik za zdravje vaše hrbtenice?

Kako izbrati pravi vzglavnik za zdravje vaše hrbtenice?

Kakovost spanca v veliki meri odreja vaše dnevno počutje in hkrati vpliva na delovno produktivnost, pa tudi na splošno zdravstveno stanje. Dolgoročno gledano neustrezno izbrani vzglavniki pripeljejo do resnih zdravstvenih težav, med katerimi so najpogostejše poškodbe hrbtenice, nasprotno pa ustrezni, vašemu spalnemu položaju primerni vzglavniki ublažijo kronične bolečine, alergije in astmo.

Ker spancu v povprečju namenite kar 2.500 ur letno oziroma celih 100 dni, izbira ne vzglavnika ne prevleke za vzglavnik in niti posteljnine nikakor ne bi smela biti prepuščena naključju, temveč se velja še pred nakupom temeljito poučiti o prednostih ter slabostih posameznega vzglavnika, da bi izbran bodisi običajen bodisi anatomski vzglavnik kar najbolje izpolnjeval potrebe vašega telesa.

Vzglavniki za vsak položaj spanja in zdravo hrbtenico

V postelji preživite približno tretjino svojega življenja, pri čemer vas spremljajo različni vzglavniki, ne nujno vedno skladni s specifičnimi zahtevami vašega zdravstvenega stanja. Strokovnjaki iz podjetja Odeja Škofja Loka zato poudarjajo, da naj bodo vzglavniki vselej izbrani glede na sam položaj spanja in osebne spalne navade, pa tudi upoštevajoč morebitne bolečine, alergije, astmo ali druge zdravstvene šibkosti, ki tako ali drugače odrejajo izbiro vzglavnika, posteljnine ter prevleke za vzglavnik.

Z ozirom na to, da danes ponudba zajema zares širok izbor tako velikosti kot višin, trdot, polnil in materialov vzglavnikov, je možnosti pravzaprav neomejeno. Pomembno je le, da pri izbiri upoštevate značilnosti vsakega posameznega vzglavnika.

Prednosti ortopedskih vzglavnikov

Med pomembnejše lastnosti sodijo:

  • Velikost vzglavnika - običajno vzglavniki merijo 60 × 80 cm, 50 × 70 cm ali 40 × 60 cm -, saj se višjim ljudem svetuje izbira širših vzglavnikov, ker imajo širša ramena, nižjim ljudem pa ožji vzglavniki.

  • Višina vzglavnika, na kar vpliva (tudi) položaj spanja, kajti v kolikor želite vzglavnik, ki višine in oblike v nobenem spalnem položaju ne spreminja, izberite lateks ali visoko elastično spominsko peno (oba se prilagajata hrbtenici), če želite vzglavnik, katerega polnilo je možno regulirati pa izberite takšnega z zadrgo na prevleki, ker vam ta omogoča dodajanje ali odstranjevanje dela polnila, s čimer vplivate na višino in trdoto vzglavnika.

  • Polnilo vzglavnika - v grobem se ta delijo na naravna in umetna -, četudi v splošnem naravna polnila (puh, perje, volna, bombaž) veljajo za boljšo izbiro, ker so visoko zračna, uravnavajo toploto in so prijazna do kože. Kljub temu se alergikom in astmatikom priporočajo vzglavniki, izdelani iz umetnih polnil, saj ta preprečujejo zadrževanje pršic, ne dražijo dihalnih poti ter so primerna za pogosto pranje. Tistim z bolečinami v vratu se, nasprotno, svetuje izbira posebnih vzglavnikov (ortopedskih), ki tako glavi in vratu kot hrbtenici nudijo popolno podporo.

  • Spalni položaj, ker vsak vzglavnik ni primeren za spanje v vseh položajih. Če spite na trebuhu, naj bo vzglavnik mehak, nizek, da vrat ostane v naravnem položaju in se poravna z linijo hrbtenice. Če na hrbtu, naj bo vzglavnik srednje trd, ne previsok, da se ohrani naravna linija vratu ter hrbtenice, če na boku, naj bo vzglavnik srednje trd in nekoliko višji, da podpre vratna vretenca ter zapolni razdaljo med ušesom in ramo, če položaje menjate ali se ponoči pogosto obračate pa naj bo vzglavnik srednje visok, mehkejši, da glavo podpre, a vendar nudi dovolj udobja.

Neprimerni vzglavniki vodijo v nespečnost, razdraženost, pomanjkanje energije, bolečine v vratu in hrbtenici ter sčasoma v bolezen. Tistim, ki se s katerokoli od naštetih težav že srečujete, se priporoča menjava vzglavnika, medtem ko je za tiste, ki ste doslej razvili bolečine v vratu ali hrbtenici najboljši ortopedski vzglavnik.

Običajen vzglavnik proti ortopedskemu vzglavniku

Običajen vzglavnik ljudje izberejo, če se njihovi spalni položaji stalno spreminjajo ali takrat, ko vzglavnik uporablja več oseb z različnimi spalnimi navadami (denimo v počitniški hišici). Ko gre za vzglavnik, ki ga nameravate uporabljati doma in se srečujete s težavami s hrbtenico ali spite na boku pa je vsekakor najboljši ortopedski vzglavnik.

Anatomski ali ortopedski vzglavniki so posebni vzglavniki, ki s svojo obliko podprejo glavo, vrat in hrbtenico ter se optimalno prilegajo telesu, saj težo porazdelijo po celotni površini. Najpogosteje so izdelani iz lateksa, spominske pene, gela ali kombinacije teh, ker so ti materiali najbolj prilagodljivi, s tem pa razbremenijo vratna vretenca, na katera se v povezavi z običajnimi vzglavniki pogosto vrši točkovni pritisk.

Anatomski ortopedski vzglavniki za zdravje hrbtenice

Kakšne natanko so razlike med običajnimi in ortopedskimi vzglavniki je podrobneje navedeno v tabeli.

 

običajni vzglavniki

anatomski vzglavniki

podpora

osnovna podpora glave in vratu

pravilna podpora in poravnava glave ter vratu, naravna ukrivljenost hrbtenice

materiali

perje, bombaž, kapok, poliestrska vlakna

spominska pena, lateks, gel

oblika

tradicionalna pravokotna oblika

ergonomska oblika (različne višine, konture, prilagajanje spalnemu položaju)

prilagodljivost

udobje izključno v enem spalnem položaju

prilagajanje različnim spalnim položajem

Prednosti ortopedskih vzglavnikov

Osnovni razlog, zakaj raje kot za običajnim vzglavnikom poseči po ortopedskem vzglavniku, je ta, da ortopedski vzglavnik z ergonomsko zasnovo poravna hrbtenico, s čimer se zmanjšajo točkovni pritiski na vratu ter hrbtu.

Na ta način se je možno izogniti tveganju za pojav bolečin, prav tako slabi drži in nelagodju, izboljšajo pa se tudi težave s spalno apnejo ali smrčanjem, ker ortopedski vzglavnik s pravilnim položajem hrbtenice odpre dihalne poti. Poleg udobja in večje sproščenosti v času spanja, na kar vpliva izbira materialov, prileganje vzglavnika telesu ter podpora, ki jo ta nudi glavi, vratu in hrbtenici, ortopedski vzglavnik olajša že prisotne bolečine, saj ublaži mišično napetost.

Vse našteto vodi k bolj kakovostnemu in s tem krepčilnemu spancu, ki obnovi vašo energijo. Na temelju tega se ponuja zaključek, da vzglavniki nezanemarljivo in povsem neposredno vplivajo na kakovost življenja, prav to pa je osnovno vodilo podjetja Odeja Škofja Loka, ki z različnimi spalnimi pripomočki prej kot karkoli drugega stremi k izboljšanju bivanja.

Odeja Škofja Loka je priznana slovenska znamka posteljne opreme (vzglavnikov, odej, posteljnine itn.) in dodatkov za polepšanje doma, ki neprekinjeno posluje vse od leta 1932, ko je vrata obrti odprl škofjeloški podjetnik Rado Thaler. Ta je tedaj organiziral ročno izdelovanje prešitih odej, kakovost pa se je kljub številnim spremembam - podjetje je leta 1945 prešlo v državno upravljanje in se po osamosvojitvi preoblikovalo v delniško družbo - ohranila vse do danes, ko Odeja Škofja Loka velja za vodilnega slovenskega proizvajalca prešitih tekstilnih izdelkov.

Svoj sloves potrjuje s prejemom različnih certifikatov kakovosti, ob lastnem in razvoju in proizvodnji pa se ponaša z najstrožjim nadzorom v postopku izbire materialov, vrhunski izdelavi ter osveščanju javnosti o pomenu spalnim navadam prilagojenih vzglavnikov.



Več v Kultura in izobraževanje