V naslednjih mesecih boste lahko pogosteje videvali lovce in slišali poke lovskih pušk

Pred lovci lovskih družin ZLD Prlekija je sezona jesenskih lovov, ki se bodo v glavnini izvajali od oktobra do konca decembra, ponekod še v januarju. Za lažje razumevanje izvajanja jesenskih lovov ter izogiba nevšečnostim, ki se ob tem lahko pojavijo, so izdali obvestilo.

Prlekija-on.net, sobota, 12. oktober 2024 ob 10:56
Lovci pričenjajo sezono jesenskih lovov

Lovci pričenjajo sezono jesenskih lovov

Zveza lovskih družin Prlekije je v javnost poslala obvestilo, s katerim želijo prebivalstvu pobliže predstaviti svojo osnovno dejavnost z opisom nekaterih razlogov za lažje razumevanje izvajanja jesenskih lovov ter izogiba nevšečnostim, ki se ob tem lahko pojavijo.

Obvestilo spodaj objavljamo v celoti.

"Pred lovci lovskih družin ZLD Prlekija (Apače, Gornja Radgona, Negova, Radenci, Videm ob Ščavnici, Mala Nedelja, Križevci in Ljutomer) je sezona jesenskih lovov, ki se bodo v glavnini izvajali od oktobra do konca decembra, ponekod še v januarju.
V skladu z Zakonom o divjadi in lovstvu ter v skladu s sklenjenimi koncesijskimi pogodbami za lovišče, lovske družine pod pogoji javne službe poleg izvajanja ukrepov za varstvo divjadi in življenjskega okolja ter ukrepov za ohranjanje in izboljševanje življenjskih razmer za divjad, izvajamo tudi načrtovani odvzem divjadi v skladu z letnim načrtom lovišča ter izvajamo odstrel bolne ali poškodovane divjadi. Lovske družine in zakoniti zastopniki smo namreč celo kazensko odgovorni, če ne izvajamo načrtovanih opravil, ki so opredeljene v Smernicah za upravljanje divjadi Zavoda za gozdove Slovenije - divjad je namreč last države, zato lovskim družinam tudi predpisuje način upravljanja z divjadjo v loviščih.
Ena od oblik odvzema divjadi so tudi jesenski skupni lovi, ki jih, kot že rečeno v lovskih družinah izvajamo od oktobra do decembra, ko boste videvali lovce in slišali poke lovskih pušk.
Lovci lov naznanjamo s postavitvijo opozorilnih tabel z napisom »Izvajanje lova« ob prometnih cestah, kajti divjad med pogonom beži tudi čez ceste in na ta način še bolj kot sicer ogroža promet. Zato prosimo, da ste udeleženci v prometu zaradi varnosti pozorni na prometno signalizacijo, ki opozarja, da na tem območju poteka lov. Prav tako svetujemo previdnost rekreativcev (sprehajalci psov, pohodniki, gobarji, tekači, kolesarji...), za hišne ljubljenčke, ki so občutljivi na pok, pa poskrbite tako, da jih začasno namestite v zaprt prostor.
Lovski zdravo!
ZLD Prlekija
"



Več v Kultura in izobraževanje

Sprejem za zmagovalca kasaškega derbija

Župan sprejel zmagovalca kasaškega derbija

torek, 15. oktober 2024 ob 17:00
Teden otroka na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci

Otroci, nepopisani listi

nedelja, 13. oktober 2024 ob 18:58
Bela palica

Na Cvenu bo potekala okrogla miza na temo bele palice

nedelja, 13. oktober 2024 ob 17:42