SAMARA - prva reševalna psička v Prlekiji

Pridobila si je značko reševalnega psa ter je prva psička s tovrstno licenco v Prlekiji.

Prlekija-on.net, sreda, 16. oktober 2024 ob 14:09
Psička SAMARA

Psička SAMARA

V letošnjem letu sta bila v Pomurju v realizaciji Športno kinološkega društva Goričko organizirana dva reševalna kinološka izpita po programu IRO - mednarodne kinološke reševalne organizacije. V spomladanskem času je tako dvoletna labradorka SAMARA iz Mladinskega centra Prlekije-PC NVO, so. p. uspešno opravila reševalni pred izpit RH FL V, sodila sta sodnika Matej Velikonja in Andrej Stanovnik. V petek,11. oktobra pa se še je izkazala v disciplini: - Delo z nosom - iskanje dveh pogrešanih oseb v naravi ter - Poslušnost s premagovanjem ovir po programu RH FL A, sodnik Andrej Stanovnik. Tako si je pridobila značko reševalnega psa ter je prva psička s tovrstno licenco v Prlekiji.

Še predhodno pa je njeni vodnik Rudi Stegmüller moral opraviti večmesečni seminar in izpite v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu v realizaciji Kinološke zveze Slovenije-Komisije za reševalne pse, vodja seminarja in izpitov Tomaž Dražumerič, iz predmetov: prva medicinska pomoč ponesrečencu PMP, prva veterinarska pomoč psu PVP, organiziranost in zgodovina reševanja s psi, taktični postopki iskanja v ruševinah, taktični postopki iskanja na terenu, orientacija in topografija, poznavanje radijskih komunikacij in sistemov ZA-RE ter preventiva pred stresom. Čaka še ga osnove vrvne tehnike ter helikopterski transport.

Usposabljanje vodnikov reševalnih psov

Uspeh pomurskih reševalno kinoloških timov, iz Prlekije se je odlično izkazala mlada labradorka SAMARA iz MCP-ja


Iz Pomurja so tako 11.oktobra uspešno opravili izpite in pridobili značke REŠEVALNI PES še: ŠANA, vodnice Ivane Erniša, DINGO - vodnika Rajka Korošak, DON, vodnika Vlada Škerlak. Predizpit RH FL V je uspešno opravil BLUE-vodnice Tine Branšperger. Vse pogoje za pristop k opravljanju reševalnega kinološkega pred izpita v prihodnje pa imata SIMBA-vodnice Ines Zavec Klemenčič ter BEAN -vodnice Tamare Brumen (MCP).

Z omenjenimi tokratnimi jesenskimi reševalnimi kinološkimi izpiti je bil dosežen in dokazan viden napredek na tem pomembnem segmentu zaščite in reševanja in Pomurje je bistveno bližje k formiranju dejanske operativne enote reševalnih psov za pomursko regijo (Prlekijo in Prekmurje), ki bo v končni fazi delovala v sklopu enotnih sil zaščite in reševanja. V zvezi s tem bo MCP že podal pobudo na regijski štab CZ, da se opravijo pogovori in izdela ustrezen elaborat, po pozitivnem vzoru nekaterih območnih štabov CZ v Republiki Sloveniji in tujini, same reševalno-kinološke time pa še čaka skoraj vsakodnevno intenzivno nadaljnjo angažiranje.

Tekst: Štefka Cimerman
Foto: arhiv MCP in Franc Rezar



Več v Kultura in izobraževanje