V Ormožu so se z znanstvenim simpozijem poklonili spominu na velikega literata Franca Ksaverja Meška

V občinah Ormož in Sveti Tomaž že vse leto poteka praznično Meškovo leto, spominjajo se namreč okroglih obletnic rojstva in smrti pisatelja, pesnika in dramatika, duhovnika Franca Ksaverja Meška.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. oktober 2024 ob 18:30
Simpozij Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška

Simpozij Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška

V občinah Ormož in Sveti Tomaž že vse leto poteka praznično Meškovo leto, spominjajo se namreč okroglih obletnic rojstva in smrti pisatelja, pesnika in dramatika, duhovnika Franca Ksaverja Meška.

Krona celoletnega dogajanja pa je bil znanstveni simpozij z naslovom Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška, ki so ga v Beli dvorani Grajske pristave v Ormožu izvedli minulo soboto, 19. oktobra.

Glavni organizator simpozija je bila Knjižnica Franca Ksaverja Meška Ormož, ki že trideset let nosi ime tega velikega literata. Pri organizaciji so sodelovale številne eminentne ustanove: Oddelek za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU, Slavistično društvo Maribor, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Zgodovinsko društvo Ormož in Celjska Mohorjeva družba. Simpozij je finančno podprla Ustanova dr. Antona Trstenjaka.

Zbrane na simpoziju so uvodoma nagovorili direktorica Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož Milica Šavora, podžupan občine Ormož Zlatan Fafulić, predstavnica občine Sveti Tomaž Blanka Kosi Raušl, predstojnica oddelka za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru prof. dr. Blanka Bošnjak, predsednik Ustanove dr. Antona Trstenjaka Dušan Gerlovič in v imenu Meškove družine daljni sorodnik Franca Ksaverja Meška Ciril Ambrož. V kulturnem programu so nastopili Ženski pevski zbor Okarina, pod vodstvom zborovodkinje Zlatke Puklavec Banjanin ter otroci Osnovne šole Ormož pod mentorstvom mag. Mateje Meško.

Pisatelj Franc Ksaver Meško je bil rojen v Ključarovcih v sedanji občini Sveti Tomaž, svojo duhovniško službo pa je opravljal v različnih krajih na Koroškem, najdlje - vse do pozne starosti in smrti - na Selah. Bil je sodobnik Ivana Cankarja in po Stanku Vrazu prvi vidnejši pisatelj iz prleškega, oziroma vzhodnoštajerskega območja. Pisal je pesmi, veliko se je posvečal dramatiki in mladinski književnosti, najbolj pa se je uveljavil kot pripovednik. Izkazal se je kot eden ključnih ustvarjalcev kratke proze na prelomu iz 19. v 20. stoletje, kjer je ob Ivanu Cankarju postavil temelje lirsko-meditativne črtice, pri tem pa združil elemente realizma, romantike in kasnejšega impresionizma. Njegov literarni opus ni omejen le na en žanr ali temo, temveč obsega širok spekter - od ljubezenske tematike do religiozno obarvanih zgodb, od mladinske literature, kjer izpostavlja moralne vrednote, do pripovedi o svetniških osebah. Pisal je tudi dramatiko in poezijo.

Cilj simpozija je bil predstaviti njegovo literarno delo, vlogo in mesto v slovenski književnosti ter izjemen pomen njegovega ustvarjanja v narodnostno razburkanem obdobju slovenske zgodovine. Svoja dela je predstavilo 12 referentov, ki so delo, življenje in pomen Franca Ksaverja Meška za slovensko literaturo, kulturo in narodno identiteto, predstavili z različnih plati in zornih kotov.

Med drugim so tako izpostavili Meškovo mojstrstvo v oblikovanju likov, ki pogosto izražajo notranje boje med telesnimi in duhovnimi silami, kar odraža njegove lastne izkušnje kot duhovnika.

Meško je skozi svoje lirske črtice in druge prozne oblike prikazoval življenje slovenskega podeželja, s posebnim poudarkom na sočutju, ljubezni in hrepenenju po preteklosti. Pomemben del njegovega opusa je povezan tudi z mladinsko literaturo, kjer je s krščanskimi vrednotami usmerjal moralno vzgojo otrok.

Na simpoziju so osvetlili tudi vpliv družbeno-političnih razmer na njegovo ustvarjanje. Meško je pisal v času, ko je slovenska narodna zavest dobivala nove razsežnosti, in kot duhovnik in rodoljub je prispeval k ohranjanju slovenske identitete. Njegova dela pogosto odražajo moralno stališče in osebne izkušnje, kar mu je omogočilo izgradnjo edinstvene literarne identitete.

Njegov bogat in raznolik literarni opus tako ne ponuja le vpogleda v slovensko podeželje in življenjske tegobe malega človeka, temveč tudi globlje razumevanje duhovnih in moralnih vrednot, ki so prežemala takraten čas in njegovo delo.

Nedvomno je bil, in je še, Franc Ksaver Meško pomemben predstavnik slovenske literature. K temu spoznanju je v veliki meri še dodatno doprinesel uspešno izveden sobotni znanstveni simpozij. V prihodnjem letu bo izšel tudi zbornik prispevkov, predstavljenih na simpoziju.
Že v prihodnjem mesecu pa bo potekala tudi predstavitev knjige o Francu Ksaverju Mešku Moje poti, avtorja Cirila Ambroža, ki jo bodo predstavili v Ormožu, v četrtek 14. novembra, ob 18. uri in 25. novembra pri Svetem Tomažu.

Foto: Ciril Ambrož in Knjižnica Ormož



Več v Kultura in izobraževanje