Učenci OŠ Križevci odkrivali lepote ob Muri

Učenci OŠ Križevci so imeli športno - naravoslovni popoldan, kjer so odkrivali lepote ob Muri.

Prlekija-on.net, sreda, 23. oktober 2024 ob 19:56
Športno - naravoslovni popoldan učencev OŠ Križevci

Športno - naravoslovni popoldan učencev OŠ Križevci

V sredo popoldne so se radovedni učenci druge triade OŠ Križevci pod vodstvom učiteljic Nade Vajs Vidnar, Ksenije Mavrič in Marjete Blagovič podali na pustolovščino ob Muri. Športno - naravoslovni popoldan, organiziran kot prostovoljna aktivnost, je vključevalo razgiban pohod ob reki Muri ter obisk več zanimivih naravnih in kulturnih točk v njeni okolici.

Po pouku smo se učenci skupaj z učiteljicami odpravili z avtobusom do Dokležovja, kjer se je začela pešpot ob gramoznici vse do reke Mure. Med hojo smo opazovali raznolike naravne pojave, razgibano živalstvo ter pestro rastlinstvo, ki krasi obrežne predele Mure. Navdušenje nad naravo se je izražalo v njihovih opažanjih, izmenjavi vtisov ter v radostnem raziskovanju.

Pot nas je vodila do Otoka ljubezni v Ižakovcih, kjer smo si ogledali novozgrajeni mlin na Muri ter Eko muzej Mura. Tu smo spoznali bogato zgodovino mlinarstva in si ogledali film Buraštvo na Muri, ki je med učenci vzbudil veliko zanimanja. Navdušili so se tudi nad ročno izdelanimi izdelki iz naravnih materialov, ki so jih videli v parku, kar jim je dalo številne ideje za ustvarjanje tudi v šoli.

Svojo pot smo nadaljevali proti Melincem, kjer smo si ogledali stalno razstavo Ciglarstvo na Melincih. Po ogledu so se učenci sprostili na igralih, ki so jih gostoljubno ponudili v tamkajšnji gostilni. Sledila je vožnja z brodom na prleško stran reke Mure, pri čemer je brodar poskrbel za varno in prijetno izkušnjo prečkanja reke. Naslednja postaja je bila vas Mota, kjer smo si ogledali Gezove jame, natančneje jamo Golnik, ki se nahaja v neposredni bližini doma Ribiške družine Ljutomer ter gostilne Trnek. Radovedni pogledi učencev so raziskovali skrivnostne jame, pomahali so racam na bližnjem ribniku in se veselo posedli nazaj na avtobus.

Poseben trenutek dneva je bil postanek pri Lanovi in Binetovi babici na Moti, kjer so učenci obiskali hlev ter se posladkali z dobrotami, ki so jih zanje pripravili prijazni gostitelji. Ta prijazna gesta je dodatno obogatila njihovo doživetje in ustvarila pristno povezanost med vsemi udeleženci. Ob slovesu smo se vsi strinjali, da je bil dan poln lepih trenutkov, ki so jih še bolj povezali z naravo ter jim omogočili, da so se v prijetni družbi učiteljic in sošolcev naučili nekaj novega o domačem okolju.

Ta športno - naravoslovni popoldan je za učence OŠ Križevci predstavljalo edinstveno doživetje. Poleg gibanja na svežem zraku so odkrivali lokalno dediščino, se učili medsebojnega sodelovanja in utrjevali prijateljske vezi. Učiteljice so jih spodbujale k opazovanju in raziskovanju okolja, kar jim je omogočilo pridobivanje novih znanj o naravi, kulturni dediščini ter o samih sebi.

Učiteljice smo posebej ponosne na učence, ki so izkazali veliko zanimanje za raziskovanje in spoštovanje narave. Njihova radovednost in želja po učenju sta bistveno pripomogli k temu nepozabnemu dnevu. Skupaj smo ugotovile, da narava v učencih spodbuja najboljše - zato bomo še naprej izkoristili vsako priložnost, da se podamo v naravo in tam izvajamo del vzgojno-izobraževalnega procesa.

To popoldne bo zagotovo  ostalo v srcih učencev in učiteljic čudovit spomin na letošnjo jesen.

Na vprašanje, kaj si bodo najbolj zapomnili, so učenci odgovorili: "Vožnjo z brodom, druženje, naravo ob Muri, živali, jesenske barve mogočnih lip, in ogled filma o buraštvu."



Več v Kultura in izobraževanje