Prleški študentski klub je praznoval 70 let obstoja

Prleški študentski klub je pripravil osrednjo slovesnost ob jubileju.

Prlekija-on.net, četrtek, 24. oktober 2024 ob 15:49
70 let PŠK-ja, foto: Občina Ljutomer

70 let PŠK-ja, foto: Občina Ljutomer

Prleški študentski klub, ki je ob letošnjem ljutomerskem občinskem prazniku prejel ob 70-letnici obstoja plaketo z listino in denarno nagrado, je osrednjo slovesnost ob jubileju organiziral v soboto, 19. oktobra 2024, v Domu kulture v Ljutomeru.

V kulturnem programu so obiskovalce navdušili pevska zasedba Evridike in glasbenik Samo Budna, ob jubileju pa so spregovorili predsednica Zveze ŠKIS Teja Vogrinec, ljutomerska županja mag. Olga Karba in sedanji predsednik kluba Tomaž Sagaj.

Ob tej priložnosti so v galeriji na ogled postavili tudi razstavo, v katero so zajeli bogato zgodovino kluba.

Prleški študentski klub

Prleški študentski klub že 70 let uspešno povezuje prleške študente


Začetki delovanja Prleškega študentskega kluba segajo v leto 1954, ko je klub združeval nekaj več kot 60 študentov iz Prlekije, ki so takrat študirali v Ljubljani in Zagrebu. Namen ustanovitve kluba je bil organizirano opozarjanje na ekonomske probleme takratnega študenta: študentski domovi, ki ne morejo zadostiti vsem potrebam in potrebe po študentskih menzah z razmeroma nizkimi cenami, da študentu vsekakor ne nalagajo prevelike materialne obveznosti. Zasluga, ki jo lahko pripišemo takratnim pokrajinskim študentskim klubom, med katerimi je bil tudi Prleški študentski klub, je ta, da so se zavzemali in pripomogli k ureditvi materialnega položaja študentov tako na lokalni kot državni ravni.

Prleški študentski klub je danes študentska organizacija lokalne skupnosti, vodena s strani mladih, ki živi in deluje za mlade. Predstavlja glas in zagovarja pravice ter interese študentov občin Ljutomer, Križevci, Veržej in Razkrižje na lokalni, kakor tudi nacionalni ravni znotraj študentskega zbora sveta študentske organizacije lokalne skupnosti v Študentski organizaciji Slovenije. Svoje cilje in namene uresničujejo z izvajanjem programov interesnih dejavnosti študentov na različnih področjih in opozarjanjem javnosti o študentskih problematikah.

Študentje so aktivni pri številnih dogodkih, lotevajo pa se tudi samostojnih projektov. Tako so v bližnji preteklosti pričeli z organizaciji prireditve ŠPOR(t)HET. Gre za športno obarvan dogodek s kulinaričnim pridihom, kjer želijo mlade vzpodbuditi k aktivnejšemu preživljanju prostega časa in spoznavanju domačih dobrot lokalnih kuharskih mojstrov.

V ospredju njihovega vsakoletnega angažiranja pa je zagotovo prireditev Zobl žur. Prireditev z odlično glasbo, okusno prleško kulinariko in žlahtno kapljico pripravljajo že od leta 1993, v treh desetletjih pa so to prireditev organizirali več kot 50-krat na lokacijah v Ljubljani, Mariboru in Ljutomeru.



Več v Kultura in izobraževanje