Desetič velikonočna kolonija

Jože Horvat zbral šestnajst ustvarjalk in ustvarjalcev

Filip Matko, sobota, 6. april 2013 ob 22:47
Novonastalo likovno delo

Novonastalo likovno delo

V prostorih sadjarsko vinogradniške kmetije »Vinotoč Dreier« na Spodnji Velki v Občini Šentilj je vodja likovne sekcije pri tamkajšnjem Kulturno umetniškem društvu Gabrijel Kolbič Zgornja Velka, Jože Horvat, organiziral 6. aprila že desetič (po)velikonočno kolonijo likovnih ustvarjalcev severovzhodne Slovenije. Udeležili so se je člani njegove likovne sekcije (Dragica Marinič, Jožica Kocbek, Jasna Šosterič, Jože Marinič, Leopold Methans in Jože Horvat), kot tudi slikarke in slikarji iz drugih krajev: Cecilija Bernjak, Rozina Šebetič, Heda Vidmar Šalamon, Arpad Šalamon, Jože Foltin, Branko Gajšt, Sašo Gajšt, Franc Simonič, Bogomir Jurtela in Filip Matko Ficko. Med temi so tudi člani Likovnega društva Gornja Radgona.

Po velikonočnem zajtrku gostoljubnih gostiteljev, Danice in Bogomira Dreierja, je sledilo likovno ustvarjanje v samih prostorih vinotoča, kot tudi v bližnji in daljni okolici. Po popoldanskem zaključku ustvarjanja je bila v prostorih vinotoča postavljena razstava novonastalih del, ki bodo vsem gostom na ogled do prihodnje kolonije. Za zaključek enodnevnega kulturnega ustvarjanja likovnic in likovnikov so se pridružili še pevci Kulturno umetniškega društva Gabrijel Kolbič z Zgornje Velke, ki jih vodi kar predsednik društva Anton Friš. Zapeli so nekaj ljudskih, Jože Foltin je pohvalil delo ustvarjalk in ustvarjalcev po strokovni plati, ki pa se jim je posebej zahvalil še organizator kolonije Jože Horvat.

Le-temu je ob deseti obletnici likovne kolonije posebno darilo, knjigo »Podoba in beseda« (izšla ob pomoči EPK Maribor 2012), ki opisuje 40-letnico delovanja likovne sekcije dr. Štefke Cobelj Delavskega prosvetnega društva Svoboda Ptuj ter 10-letnico literarnega kluba Zveze kulturnih društev Ptuj, izročila Cecilija Bernjak, ena od avtoric imenovane knjige.

Vsem čestitkam se je pridružil s svojim obiskom in besedami še župan Občine Šentilj, Edvard Čagran, ki je vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem, kot tudi organizatorju likovne kolonije, zaželel krepkega zdravja ter podobnega uspešnega ustvarjanja v bodoče.


Več v Kultura in izobraževanje