Jubilejni koncert ob 60. obletnici Avsenikove glasbe v Veržeju

V Veržeju je nastopil Ansambel Saša Avsenika z gosti

Prlekija-on.net, sobota, 27. april 2013 ob 12:26
60 let Avsenikove glasbe

60 let Avsenikove glasbe

V petek, 26. aprila, je v Veržeju potekal jubilejni koncert ob 60. obletnici Avsenikove glasbe, kjer je nastopil Ansambel Saša Avsenika z gosti.

Koncert, ki je trajal slabe tri ure z enim odmorom, je bil posvečen 60 let Avsenikove glasbe. Preko povezovalca so tako predstavili zgodovino, začetek ansambla, delovanje ansambla v teh 60 letih, preoblikovanje ansambla skozi leta do turnej po vsem svetu, našteli nagrade, ki so jih prejeli ter poudarili nekatere nekdanje že pokojne člane ansambla in jim zaigrali v spomin.

Ob Ansamblu Saša Avsenika, so nastopili tudi humorist Klemen Košir, ki je svoje nastope povezal z anekdotami Avsenikove glasbe, Gregor Avsenik ter legendarni štajerski pevec Alfi Nipič, ki je nekoč tudi pel v Ansamblu bratov Avsenik.

Brata Avsenik veljata za najbolj izvajana in prodajana avtorja v folk glasbi v Evropi, ustvarila pa sta več kot 1000 skladb, med katerimi je najbolj prepoznavna Golica, ki je po vsem svetu doživela kar 600 predelav, velja pa tudi za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. Leta 1987 so jih zapisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot najbolj ploden ansambel v folk glasbeni zvrsti. Ansambel je v štiridesetih letih delovanja dobil 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo.

Pred kratkim končana avstrijska turneja Ansambla Saša Avsenika ob 60 letnici Avsenikove glasbe, je bila v vseh mestih (Salzburg, Graz, Beljak, Leonding, Innsbruck in Bregenz) razprodana.


Več v Družabno