V Središču ob Dravi postavili mlaj

Gasilci PGD Središče ob Dravi so v Središču ob Dravi postavili mlaj

Maja Majč, nedelja, 28. april 2013 ob 14:05
Postavitev mlaja v Središču ob Dravi

Postavitev mlaja v Središču ob Dravi

V soboto, 27. aprila so, kot je običaj po vaseh, tudi letos gasilci PGD Središče ob Dravi postavili mlaj. Za pijačo in jedačo je bilo poskrbljeno, pa tudi Godba na pihala Središče ob Dravi jih je spremljala pri postavitvi.

Postavitev mlaja sega daleč nazaj v zgodovino, še v predkrščanske čase. Na prvi maj postavljajo mlaje pred vasmi po vsej Srednji Evropi. Verjetno, da gre za dediščino naših prednikov Ventov, od katerih so jo prevzeli Kelti.

Na Slovenskem imamo živahen opis mlaja na Štajerskem in drugod po Sloveniji, kjer so se fantje v nedeljo pred prvim majem odpravili po vasi pobirat denar, s katerim naj bi kupili od gozdnega posestnika primeren maj (drevo). Dva dni pred 1. majem so šli ponj. Biti je morala smreka, visoka vsaj 30 do 40 metrov. Čim višji je bil maj, tem več "kredita" je imela vas. Vasi so se med seboj kosale, katera bo postavila večji in bolj okrašen mlaj. Ko so fantje po večurnem iskanju staknili pravšnjo smreko, so jo podrli in olupili do vršiča. Od "smrekovja" dol so obesili tri iz zelenja in cvetja spletene vence; spodnji je bil najširši, ponekod so na vence obešali darove (košarico z vinom, potico, meso, tudi z denarjem - dar je bil namenjen tistemu, ki je po mastno namazanem obeljenjem deblu priplezal do vrha). Drugod so deblo ovili z bršljanom. Povsod pa so na vršič nataknili veliko državno zastavo, ki je bila vidna od daleč. Mlaj so postavljali ob cestah in je moral do večera stati. Nato so nekaj časa rajali, se veselili, igrali in plesali. Ko so se razšli, so postavili stražo, saj bi se sicer lahko zgodilo, da bi čez noč fantje iz sosednje vasi mlaj podžagali. Slednje bi pomenilo veliko sramoto za vas za vse večne čase. Zadnjega maja so mlaj podrli. (vir)

Tradicija se je ohranila tudi v Središču ob Dravi, kjer postavljajo mlaj že vrsto let zapored, le da so obiski neprimerno zmanjšani, kot so bili nekoč in so ljudje radi šli na vaške fešte.


Več v Družabno