Na cerkvenem trgu obnovljen kip svetega Florjana iz leta 1797

Gasilci Gasilske zveze Lendava so se poklonili svetemu Florjanu

Jože Žerdin, torek, 7. maj 2013 ob 23:32
Obnovljen kip v Lendavi

Obnovljen kip v Lendavi

Zgodovinski viri mesta Lendava navajajo, da je mesto Lendava pogorelo in od takrat so se meščani mesta Lendave zaobljubili, da bodo na cerkvenem trgu ob cerkvi svete Katarine v Lendavi postavili steber in kip svetega Florjana, da se mu bodo lahko vsako leto priporočili, da bo mesto varoval pred ognjem.

Kip svetega Florjana je bil postavljen leta 1797. V 216 letih od kar stoji, je bil večkrat obnovljen. Na pročelju kipa je tudi napis v latinščini. Tako se je mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej odločili za raziskovanje, kajti črke na pročelju so pisane črke v latinščini in sicer s črnimi in rdečimi črkami, in sicer je vse napisano v monogramu »Lendava, ki je v tvojo čast Florjanu, postavila ta steber, prosta grmada, ki vrtinči ogenj«.

Dotrajani kip svetega Florjana, ki je najstarejši baročni kip v mestu Lendava, katerega je načel zob časa, se je letos Pomurska samoupravna narodna skupnost Lendava odločila skupaj z župnijo Lendava in lendavskim gradom za njegovo obnovo, da bi tako kip obvarovali pred njenim propadanjem in iskala rešitve, da bi pripomogla k obnovi kipa. Prijavili so se na natečaj ministrstva za zunanje zadeve države Madžarske, kjer so vložili vlogo za celotno obnovo, kjer so z razpisom uspeli pridobiti sredstva za obnovo kipa.

Obnova kipa je ocenjena na 15 tisoč evrov ali 4,5 milijona forintov. Po strokovni plati obnove kipa jim je na pomoč priskočila Galerija - muzej Lendava, kip pa je bil obnovljen v restavratorskem muzeju v Budimpešti na Madžarskem.

Župnija Lendava je skupaj s Pomursko samoupravno narodno skupnostjo Lendava in Gasilsko zvezo Lendava ter Gasilskega poveljstva Lendava v soboto, 4. maja, ob godu svetega Florjana, ki je zaščitnik gasilcev, pripravila slovesnost ob predaji in blagoslovitvi kipa sv. Florjana. Kip stoji na cerkvenem trgu, ob župnijski cerkvi, kajti ta trg poimenujejo kot duhovna oaza mesta Lendava in župnije Lendave.

Stari kip sv. Florjana so shranili v muzeju v gradu Lendava, saj je začel razpadati, na podstavku, kjer pa je sedaj kip svetega Florjana, ki je čisti odlitek iz umetnega kamna in bo trajen ter ga vremenske ujme ne bodo načenjale. O pomenu obnove kipa svetega Florjana je zbranim gasilcem spregovoril predsednik Pomurske samouprave madžarske narodnosti Lendava Ferenc Horvath. Cerkveni obred blagoslovitve kipa je opravil župnik župnije Lendava Martin Dolamič - Konrad, ki je po blagoslovu v župnijski cerkvi daroval sveto mašo za žive in pokojne gasilce. Med nagovorom je župnik poudaril, da je kip spet na svojem mestu in bo cerkvenemu trgu dajal svoj pomen, da je sedaj obnovljen in da se bodo gasilci še rajši sedaj zatekali k njemu, ki je njihov zavetnik. Po blagoslovu so gasilci Gasilske zveze Lendava položili venec in prižgali sveče ter se poklonili s prapori.


Več v Kultura in izobraževanje