DOSOR-jev pozdrav poletju

Kulturni program ter pečene klobase in kruh ob večernem ognju

Filip Matko, nedelja, 23. junij 2013 ob 10:10
Toplote je dovolj za vse

Toplote je dovolj za vse

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, so na poletni solsticij (na prvi dan letošnjega poletja) želeli pripraviti prireditev »Pozdrav poletju«, s tabornim ognjem na domskem travniku. A ker je ta dan, 21. junija, bila osrednja prireditev ob prazniku Občine Radenci, so svojo načrtovano aktivnost prestavili na en dan pozneje.

Tako je v soboto, 22. junija, ob 19. uri zagorel taborni ogenj, ki sta ga slovesno prižgali mentorici skupine za samopomoč Zarja, Andreja Klemenčič in Klaudija Zemljič. Že pred tem pa je večje število ponarodelih pesmi zapel mešani pevski zbor stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja Večerna zarja ter srednješolci kot pevci in instrumentalisti, vsi pod vodstvom Suzane Divjak. S harmoniko-frajtonerico pa se je kulturnemu programu pridružil še Niko Uršič.

V domski kuhinji so spekli nekaj klobas, stanovalka Ema Matijevič je vnaprej pripravila ter ves čas dogajanja ob ognju pekla vaflje, a kdo si je zaželel, si je lahko sam ob ognju opekel klobase ali pa popekel kruh, ga potem naribal s česnom in namazal z zabelo (pajani krüj po prekmursko). Ves čas pa so bili na voljo tudi brezalkoholni napitki.

Stanovalka Brigita Živec je opomnila na pomen Kresnika, Kresne noči, kot tudi vseh dogajanj ob tem času, od davne preteklosti do danes (»O kresi, ko se dan obesi«, postaneš neviden in lahko razumeš pogovor živali, če imaš ta večer v žepu praprotno seme), ob zvokih harmonike pa je marsikdo tudi zaplesal.


Več v Družabno