Duhovnik širokega srca, vedno pripravljen vsakemu pomagati

Msgr. Izidor Veleberi je prejel priznanje županje občine Ljutomer za dolgoletno delovanje na humanitarnem področju

Jože Žerdin, sreda, 14. avgust 2013 ob 17:07
Msgr. Izidor Veleberi

Msgr. Izidor Veleberi

Msgr. Izidor Veleberi je bil rojen leta 1936 v Bogojini, kot sedmi otrok staršem Janezu in Kristini, rojeni Kardinar. Osnovno šolo 5 razredov je obiskoval v Bogojini, nato se je vpisal v klasično gimnazijo v Ljubljani.

Na slavnostni prireditvi podelili priznanja in nagrade
Na slavnostni prireditvi podelili priznanja in nagrade
»Zlatomašnik bod' pozdravljen!«
»Zlatomašnik bod' pozdravljen!«

Maturiral je leta 1957 v Ljubljani na sedmi državni gimnaziji. Takoj po končani maturi leta 1957 je odšel za 18 mesecev služit vojaški rok. 31. marca leta 1959 se je vpisal v mariborsko bogoslovje v Ljubljani z željo, da postane duhovnik. 9. junija leta 1963 je bil v mariborski stolnici posvečen za duhovnika, posvetil ga je mariborski škof dr. Maksimiljan Držečnik. Novo mašo je imel v svoji rojstni župniji v Bogojini 30. junija leta 1963.

V šestem letniku je bil ob sobotah in nedeljah v Laškem, duhovni pomočnik. S 1. avgustom leta 1964 je bil postavljen za kaplana v župniji Gornja Radgona, kjer so pod njegovim vodstvom leta 1958 zgradili podružnično cerkev v Spodnji Ščavnici. S 15. julijem leta 1969 je bil postavljen za kaplana v župniji Beltinci, kjer so uredili dom za sestre redovnice in dom za upokojene duhovnike. S 15. julijem leta 1972 je bil postavljen za župnijskega upravitelja v Jarenini in nato imenovan za župnika. S 15. julijem leta 1982 je bil postavljen za župnijskega upravitelja in nato 25. aprila leta 1984 za župnika v župniji Ljutomer, do 1. avgusta leta 2001. Bil je župnijski upravitelj, župnik in dekan tako v Jarenini, kot kasneje v Ljutomeru.

Bil je član škofijskega duhovniškega sveta, član škofijskega pastoralnega sveta, centra za duhovne poklice in član liturgične komisije škofije Maribor. Bil je še član komisije za oblikovanje duhovnih razmišljanj na Radio Murski val za oddaje »Misel in čas«, član komisije za urejevanje za priključitev župnije Razkrižje Mariborski nadškofiji. Od 23. oktobra leta 2007 je škofijski duhovni asistent župnijskih gospodinj. Že v Jarenini je bil pet let dekan in pet let dekan tudi v Ljutomeru. Bil je prvi predsednik Župnijske Karitas v župniji Ljutomer, pod njegovim vodstvom so v župniji Ljutomer izdajali župnijsko glasilo Utrip. 25 let je vodil župnijski pevski zbor.

Leta 1994 je od Skupščine občine Ljutomer prejel občinsko priznanje za prispevek pri ohranjanju in obnovi kulturne dediščine. Za plemenito delo v župniji je prejel občinsko priznanje plaketo z listino in denarno nagrado in leta 2001 občinsko pisno priznanje za življenjsko delo. Tudi na Cerkvenem področju je prejel od svetega očeta podpisano priznanje za zasluge v pastoralnem delu imenovanje za monsignorja.

V letih delovanja župnije Ljutomer je pustil poseben pečat. 1. avgusta leta 2001 je predal župnijo v Ljutomeru nasledniku, duhovniku Jožetu Vehovarju, ki je prišel iz Velenja. Sedaj je msgr. duhovnik Izidor Veleberi v župniji Ljutomer še vedno prisoten kot duhovni pomočnik, pomaga pa sedanjemu župniku Andreju Zrimu. Med verniki je še vedno priljubljen, cenjen in spoštovan duhovnik. Njegovo novo mašno vodilo je bilo veselega darovalca Bog ljubi, zato je letošnji občinski nagrajenec občine Ljutomeru, kljub letom se trudi in vse to potrjuje in kot pravi, »Sem srečen duhovnik v hoji za Kristusom«.

Ob 57. Občinskem prazniku občine Ljutomer,  je na osrednji občinski slovesnosti v petek, 9. avgusta v kulturnem domu v Ljutomeru duhovni pomočnik msgr. Izidor Veleberi, prejel priznanje županje mag. Olge Karba, za dolgoletno delovanje na humanitarnem področju.


Več v Kultura in izobraževanje