Klena drža 90-letnega Janeza Rozmariča iz Šafarskega

Šteje si v veliko čast, da je na matičnem uradu na Razkrižju civilno poročil čez 200 zakonskih parov

Jože Žerdin, nedelja, 25. avgust 2013 ob 19:09
Janez Rozmarič

Janez Rozmarič

V občini in župniji Razkrižje je te dni na svojem domu na Šafarskem v krogu svojih najdražjih praznoval 90. rojstni dan Janez Rozmarič, ki je med moškimi najstarejši občan.

Janez je na svet prijokal 20. avgusta leta 1923 v sosednji vasi Pristava v kmečki družini, kjer je bilo več otrok. Na Šafarsko se je priženil pred 65 leti, kjer si je za ženo vzel Sabino, ki je sicer pred leti umrla, skupaj sta bila poročena dolgih 63 let. Doživel je grozote druge svetovne vojne, saj je bil tudi v ujetništvu v nemški vojski ter v taborišču v Franciji in na Poljskem. Ob delu na manjši kmetiji je bil Janez zaposlen v Rudniku v Murskem Središču, v podjetju Žica na Šafarskem in nazadnje v ljutomerskem podjetju Tehnostroj.

Ob delu pa je vedno našel čas za delo v krajevni skupnosti in gasilskem društvu Razkrižje. Tako je bil predsednik krajevne skupnosti Razkrižje, pri čemer se je v njegovem obdobju marsikaj zgradilo in postorilo na komunalnem področju. Sodeloval je pri gradnji mostov čez reko Ščavnico, pri urejanju in asfaltiranju cest, gradnji dvorane pri Kulturnem domu na Šafarskem.

Kot posebnost Janeza Rozmariča je tudi v tem, da je bil pooblaščenec za sklepanje civilnih zakonskih zvez na matičnem uradu na Razkrižju. V svojem dolgem poslanstvu je tako, kot se je pošalil srečno poročil čez 200 zakonskih parov. Na sodišču v Murski Soboti pa je bil tudi porotnik. Na humanitarnem področju se je še kot mlad vključil v gasilske vrste PGD Razkrižje, tako je bil dolga leta njen predsednik in poveljnik, za kar so danes gasilci iz PGD Razkrižja nadvse hvaležni, postavil jim je trdne gasilske temelje, na katerih danes gradijo gasilstvo v tem delu Prlekije. Ob vsem tem pa ga je še veselilo delo v vinogradu, kjer je prideloval odlično žlathno vinsko kapljico, s katero je ob svojem jubileju večkrat tudi nazdravil.

Bil je skrben in deloven mož in oče, po njegovih stopinjah danes hodita hčerka Marica in sin Milan ter vnuki in pravnuki. Na jesen življenja je ponosen dedek in pradedek za štiri vnuke in tri pravnuke. Janez je še kar dobrega zdravja in pri močeh, le pri hoji si pomaga s palico, in je rad v krogu svoje družine, saj živi pri hčerki Marici z družino, ki mu je v veliko oporo in lepo skrbijo zanj. Vedno rad zahaja v domačo župnijsko cerkev na Razkrižju, kjer je pri svetih mašah in drugih cerkvenih dogodkih. Vsak prvi petek v mesecu pa ga obišče domači župnik.

Za njegov visoki življenjski jubilej, ob 90. rojstnem dnevu so mu domači pripravili veliko praznovanje pod šotorom, kjer so se zbrali njegovi dve še živeči sestri, otroci, vnuki, pravnuki, prijatelji in znanci, ki so skupaj proslavili to visoko obletnico. Čestitkam sta se pridružila domači župnik msgr. Franc Režonja, ki mu je v spomin podaril podobo Marije, lepe želje pa mu je prišel voščit tudi domači župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič.

Slavljenec Janez je ob koncu razrezal slavnostno torto s katero so se povabljeni posladkali. Janez nam je zaupal skrivnost za njegovo dolgo življenjsko pot, da si življenje krojimo v slogi, miru, ljubezni in spoštovanju.


Več v Kultura in izobraževanje