Poslej lažje branje z novo tehnologijo branja

Pomurski člani medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota sodelujejo v projektu Knjižnica slepih in slabovidnih

Jože Žerdin, petek, 13. september 2013 ob 10:52
V pomurskem medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Murska Sobota, ki združuje člane iz Prekmurja in Prlekije so na sedežu društva v Murski Soboti predstavili nov projekt Knjižnica za slepe in slabovidne, ki je sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za kulturo v vrednosti 2,7 milijona evrov, trajal pa bo do februarja leta 2015.

Tako je društvo za svoje člane že pripravilo prvo usposabljanje, oziroma izobraževanje z novo sodobno tehnologijo za branje na računalniku in predstavili so posebne predvajalnike DAISY, ki so za branje zvočnih knjig veliko bolj primerni, kot klasični kasetofoni ali CD predvajalniki. Tako bodo člani društva med drugim poslej v okviru tega programa uvedli nov knjižni format za slepe in slabovidne z imenom DAISY. Gre za mednarodni standard za digitalni zvočni zapis. Tako bo uporabnikom društva omogočil, da bodo lažje in hitreje brali, si označevali poglavje ter si kaj tudi lahko zabeležili. Tako so se člani seznanili z novo tehnologijo branja za slepe in slabovidne.

Na prvem tovrstnem izobraževanju so člani ob pomoči večjih ali manjših žepnih predvajalnikov kaj še poskušali brati. Spoznali so delček zvočne knjige in hkrati spoznali nove prednosti te nove bralne tehnologije.


Več v Kultura in izobraževanje