Občina bo od izvajalca del terjala sanacijo vseh poškodb, nastalih v času prevozov

Odgovor Občine Ljutomer na sporočilo bralca, ki se sprašuje o pravilnosti in o obveščenosti domačinov o izvajanju del Slovenskih železnic v občini

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. september 2013 ob 18:477
Po vaseh se vali težki tovorni promet

Po vaseh se vali težki tovorni promet

Kot smo pisali včeraj, nam je naš bralec poslal sporočilo in fotografije o delovanju SŽ na njihovem delu občine v KS Krištanci, Šalinci, Grlava, kjer se sprašuje o pravilnosti in o obveščenosti domačinov o izvajanju teh del.

Železniški tir se obnavlja, a...
Železniški tir se obnavlja, a...

O situaciji smo povprašali tudi na Občino Ljutomer, od koder so nam posredovali pojasnila, ki so objavljena spodaj.


Stranki SŽ - železniško gradbeno podjetje d.o.o. je bilo na podlagi vloge dne 20.8.2013 izdano soglasje za uporabo cest na območju KS Krištanci Šalinci Grlava.

Glede na njihovo vlogo smo skupaj iskali trase prevozov po katerih bi se čim manj obremenjevalo občinske ceste. V konkretnem primeru smo se odločili, da se dovoli prevoz po cesti, ki poteka med objektoma Šalinci 14 in Šalinci 14a. Kot alternativna dovozna pot se je pojavljala želja izvajalca, da bi se za prevoz materiala uporabljala občinska cesta, ki poteka v naselju Krištanci in sicer od objekta Krištanci 10 do objekta Krištanci 17. V tem primeru je cesta zelo ozka in bi zaradi nepreglednosti preusmeritev tovornega prometa na njo pomenilo bistveno zmanjšanje prometne varnosti, saj to cesto uporablja bistveno več ljudi kot cesto po kateri sedaj potekajo prevozi, zato prevoza po tej cesti nismo dovolili. V izdanem soglasju so bili izvajalcu določeni pogoji, pod katerimi se lahko taki prevozi izvedejo. Med temi pogoji so odgovornost za vso škodo na cesti in sosednjih zemljiščih, ki bo nastala kot posledica prevozov, skrb za redno vzdrževanje ceste v času prevozov, skrb za preprečevanje dviga prašnih delcev. Ob tem je potrebno poudariti, da z občinskim soglasjem izvajalcu ni bilo dano soglasje za kakršnokoli uporabo zasebnih zemljišč. Za njihovo uporabo se izvajalec neposredno dogovarja z njihovimi lastniki.

Od izvajalca del bomo terjali sanacijo vseh poškodb, ki bodo nastale v času prevozov.


Več v Gospodarstvo