Velik uspeh Likovnega društva Mavrica na Ex-tempore Sladka Istra

Dvakratna nagrada članici Albini Kragelj iz Radencev na ex-tempore Piran in ex-tempore Sladka Istra Koper

Prlekija-on.net, petek, 27. september 2013 ob 10:041
Velik uspeh Likovnega društva Mavrica

Velik uspeh Likovnega društva Mavrica

Obalne galerije Piran so letos priredile že 48. mednarodni slikarski ex-tempore, ki se ga je udeležilo 257 avtorjev in je potekal od 31. avgusta do 7. septembra, ko je na Tartinijevem trgu sledila slavnostna podelitev nagrad in odprtje razstave v mestni galeriji Piran.

Mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali Guliana Carbi iz Italije ter Dejan Mehmedovič in Andrej Medved iz Slovenije je izmed vseh del izbrala 80 najboljših za razstavo ter podelila osrednjo nagrado grandprix, ki jo je tokrat dobil Janko Kastelic iz Sežane. Podelili so tudi velike odkupne nagrade, nagrado za mladega avtorja in častna priznanja.Albina Kragelj iz Radencev je bila izbrana in sicer s sliko Tartinijeve poti, ki je skupaj z ostalimi razstavljena v  Piranski mestni galeriji.

Likovni ex-tempore Sladka Istra. ki ga organizira koprska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Mestno občino Koper je tudi letos podrl vse rekorde. Nanj se je prijavilo 130 ustvarjalcev iz cele Slovenije in Italije, ki so v čudovitem vremenu na Semedelski cesti, v odprtem ateljeju s pogledom na morje, slikali, se družili in razstavljali svoja dela.

Tema ex-tempora je bila tako kot minula leta odprta, vezana na prireditev »Sladka Istra« in vse kar Istra kot taka ponuja, kar je bilo za likovnike z bujno domišljijo poseben izziv. Prav tako je imela polne roke dela tudi Petra Paravan, selektorica 5. ex-tempora Sladka Istra, ki je med vsemi deli morala izbrati 20 najboljših, ki bodo po razstavi v Kopru na ogled tudi drugod po Sloveniji.

Prva nagrada med tremi prvimi je bila dodeljena Albini Kragelj iz likovnega društva Mavrica iz Murske Sobote, ki bo za nagrado septembra prihodnje leto razstavljala svoja dela v Pretorski palači, brezplačno se bo udeležila tudi enotedenskega tečaja likovne kompozicije v Ljubljani. Prejela pa je tudi praktično darilo podjetja Big Bang in knjigarne Libiris.

Za drugo nagrado pa so bile izbrane pravtako članice Likovnega društva Mavrica iz Murske Sobote in sicer: Miranda Kozic, Marija Pavlič in Marija Skledar, ki bodo skupaj z drugimi nagrajenci razstavljale svoja dela po Pretorski palači v Kopru in v različnih krajih Slovenije. Na ex-tempore so sodelovale tudi Tončka Grum, Zora Šonaja, Darinka Horvat, Jožefa Benko in Ivanka Lehner, članice Likovnega društva Mavrica.

Za društvo je bil to velik izziv saj so s svojimi nagrajenimi deli dokazale, da društvo deluje kvalitetno, da se udeležujejo različnih kolonij, delavnic in srečanj.

Polne lepih vtisov, smeha in solz so se v pozni noči vračale proti domu.


Več v Kultura in izobraževanje