Bose noge vinskih kraljic teptale Frangeževo grozdje

Prešali so na 203 leta stari preši z brezovimi obroči v četrti etaži

Branko Košti, nedelja, 6. oktober 2013 ob 18:59
Frangeževo grozdje so teptale bose noge vinskih kraljic

Frangeževo grozdje so teptale bose noge vinskih kraljic

Del Slovenskega vinskega kraljestva na čelu z aktualno Vinsko kraljico Slovenije Nežo Pavlič, je v soboto, 5. oktobra, kraljeval v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni. Pod budnim varstvom ovtarja Sama Tuša-Korla, so ob pomoči številnih obiskovalcev, vinska kraljica Radgonsko - Kapelskih goric Jerneja Jančar, kogovska Špela Borko, ptujska Monika Rebernišek in cerkvenjaška vinska kraljica Polona Čeh, obrale brajde okrog mogočne Frangeževe hiše penin.

S samo trgatvijo pa delo kralljic še ni bilo končano, saj jih je že čakala preša, ki je posebna zaradi treh stvari: zaradi starosti, saj je stara 203 leta, "stretano" grozdje se zlaga v koš v obroče iz brezovega lesa, kar je dandanes prava redkost in zahteva od prešarjev precej znanja in natančnosti, in zaradi same lokacije - nahaja se namreč dokaj visoko, v četrti etaži, ne v kleti ali pritličju, kot je v navadi.

Kraljice so dokazale, da jim "tretanje" ni tuje, korajžno so se sezule in se bosonoge, v kraljevskih oblačilih in s kronami na glavah, podale na pod častitljivo stare preše ter suvereno opravile ne pretežko, ampak, kot so same povedale, precej mrzlo nalogo, saj so bile grozdne jagode zelo mrzle.


Več v Družabno