55 let hodita po isti poti

Zakonca Ščavničar sta že poročena 55 let

Jože Žerdin, ponedeljek, 11. november 2013 ob 14:19
Pred 55. leti sta se poročila zakonca Franc in Angela Ščavničar, doma iz Šafarskega iz obmejne župnije Razkrižje. Oba sta rojena na Gibini, na Šafarskem pa sta si zgradila topel dom. Obletnico svoje poroke, to je 55 let skupnega zakonskega življenja sta obnovila v župnijski cerkvi na Razkrižje, kjer sta se tudi poročila pred 55. leti. Sedaj po 55. letih sta zopet obnovila zakonsko zvestobo v župnijski cerkvi na Razkrižju, ko sta se udeležila svete maše, katero je daroval domači župnik msgr. Franc Režonja.

Franc je rojen leta 1931 na Gibini in se je izučil za strojnega ključavničarja, kjer je tudi leta 1962 opravil mojstrski izpit. Pot ga je zanesla na delo v sosednjo Avstrijo, kjer je 28 let delal različna dela, največ v železarni. Nato je po 28. letih prišel domov na Šafarsko, kjer je odprl ključavničarsko obrt. To delo je opravljal vse do upokojitve, nato je obrt predal sinovoma, ki danes hodita po očetovih stopinjah.

Žena Angela, dekliško rojena Trstenjak na Gibini leta 1933, je bila tudi skupaj z možem na delu v Avstriji, delala je v bolnišnici v kuhinji. Ko sta sinova zrasla se je preselila nazaj v domovino in mož je še nekaj let ostal na delu v Avstriji. Doma je skrbela za dom in družino ter vzgojo dveh sinov Janeza in Antona. Njun rod se je v 55. letih zakona povečal za pet vnukov in eno pravnukinjo Sofijo. Ker sta imela rada cerkveno petje sta oba skupaj pela v mešanem cerkvenem pevskem zboru, ko sta le mogla. Dolga leta sta naročena na verski tisk Družino in Ognjišče. Kljub letom še rada gresta k svetim mašam, ko le moreta. Na jesen življenja živita sama. Čeprav jima zdravje peša še vedno rada opravljata manjša dela na vrtu in v sadovnjaku.


Več v Družabno