Člani Evropske vasi po Štajerski

OŠ Radenci odličen gostitelj učiteljev šesterice držav Evrope

Filip Matko, četrtek, 15. maj 2014 ob 16:57
Obiskali so najstarejše slovensko mesto Ptuj

Obiskali so najstarejše slovensko mesto Ptuj

V dneh od 12. do 15. maja je Osnovna šola Radenci gostitelj dvajseterice učiteljic in učiteljev Slovenije, Finske, Grčije, Islandije, Nemčije in Norveške v okviru mednarodnega projekta Comenius, pod delovnim naslovom šolskega partnerstva »ABC for well being«. Na OŠ Radenci je koordinatorica tega projekta Mina Mazouzi, ob njej pa v projektu še sodelavke Nataša Zmazek, Vera Stajnko in Marija Mauko.

Prvi dan obiska si je dvajset pedagoških delavk in delavcev iz šestih držav ogledalo Osnovno šolo Radenci, kjer so jim tudi predstavili slovenski šolski sistem ter poklicno orientacijo za mlade. Devetošolke in devetošolci so bili spremljevalci in razlagalci gostom iz Finske, Grčije, Islandije, Nemčije in Norveške ob ogledu Radencev kot zdraviliškega kraja v »deželi treh src« na desnem bregu reke Mure ter na obisku proizvodnje Radence v Boračevi.

Učiteljice in učitelji Osnovne šole Radenci so goste iz petih evropskih držav sprejeli na obisk že v soboto oziroma nedeljo, 10. in 11. maja, spoznavni popoldan s piknikom pa so imeli 12. maja, ko jih je pri Domu prekmurskih lovcev v Boračevi pozdravil tudi župan Občine Radenci Janez Rihtarič. S samim krajem Radenci in nad njegovo okolico so bili gostje, še zlasti pedagogi iz severnih evropskih držav, izredno navdušeni. Presenečeni so bili nad veliko zelenja v okolju ter še zlasti v vinogradih nad Radenci. Prepričani so, da ima Slovenija veliko možnosti za razvoj, še zlasti na področju turizma.

V sredo, 13. maja, so učenci druge in tretje triade v avli šole pripravili ter izvedli bogat kulturni program, v slovenskem in angleškem jeziku, marsikoga od gledalcev pa ob tem ganili tudi do solz. Pozneje so pedagogi šestih evropskih držav sodelovali pri urah pouka  na OŠ Radenci, popoldne pa obiskali Gornjo Radgono ter tamkajšnjo šampanjsko klet pod slapom.

Četrti dan je bil namenjen spoznavanju širše okolice oziroma pokrajine Štajerske, ko so obiskali najstarejše slovensko mesto Ptuj ter Maribor, Evropsko prestolnico kulture leta 2012. Zadnji dan obiska pa je bil namenjen slovesu nekaterih obiskovalcev iz Finske, Grčije, Islandije in Norveške, kakor tudi strokovni pripravi zaključnega poročila o uspešnosti izvedbe dvoletnega projekta šolskega partnerstva »ABC for well being«.


Več v Kultura in izobraževanje