Prostorska postavitev drobcev življenja

5. septembra perfomans Saše Bezjak na gradu Negova

Filip Matko, sobota, 30. avgust 2014 ob 23:17
5. septembra perfomans Saše Bezjak na gradu Negova

5. septembra perfomans Saše Bezjak na gradu Negova

V petek, 5. septembra, se na Gradu Negova obeta enkraten umetniški dogodek. Magistra kiparstva ter akademska slikarka Saša Bezjak iz Gornje Radgone, tudi članica tamkajšnjega društva likovnic in likovnikov, pripravlja perfomans, razstavo svojih del ter predstavitev knjige o svojem delu.

Ob 17. uri pripravlja umetnica Saša Bezjak likovno akcijo – perfomans »Ti in Jaz« na dvorišču Gradu Negova. Ob glasbeni točki pod imenom »Byzantine Cadillac« glasbenikov Camerona Bobra in Tomaža Dobrile iz Maribora bo obiskovalce umetnica vabila, da rišejo skupaj z njo na rolo papirja.

Ob 18.30 pa bo v grajskih prostorih Gradu Negova otvoritev razstave likovnih del. O razstavi in knjigi Saše Bezjak bo govorila likovna kritičarka, dr. Nadja Zgonik, umetnostna zgodovinarka in profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Imenovana kritičarka je o delu Saše Bezjak zapisala svoje misli v knjigi, ki bo predstavljena:
»Dinamiko njenega ustvarjanja vodi aktivna risba, ki iz prostora avtonomnega medija nagovarja širšo družbo z vsebinami, ki jih velikokrat izrivamo iz umetnosti. Saša Bezjak nam jih približa in pokaže kot živo aktualne in take, ki zadevajo vsakogar. Neposrednost sporočanja doseže z asketsko izčiščeno risbo, s katero razkriva teme, ki se dotikajo spolnosti, družinskih razmerij, vloge ženske v družbi, minevanja pa tudi umetnosti in politike. Na nepričakovan način nas prisili v razmišljanje in čutenje. V izhodišče svojega dela velikokrat postavlja intimno, ker ve, da bo tako v gledalcih prek identifikacije uspela prebuditi uspavano senzibilnost. V obdobju umetniške zrelosti je razvila pretanjen občutek, kdaj naj se izraža z risbo in kdaj z barvo, kakšne risarske stilizme naj uporabi za posredovanje določenih zamisli in s kakšno tehniko naj jih ustrezno čutno podkrepi. Sooča nas z različnimi, tudi alternativnimi oblikami dela ali sodelovanja pri ustvarjanju in raziskuje neobičajne načine posredovanja umetniških del občinstvu. S svojo neposrednostjo ter nemirnim raziskovalnim duhom, ki jo vodi od globin duševnosti do družbenih tem in k razmišljanjem o globalni zgodovini umetnosti ali kulturni zgodovini prostora, v katerem živi, prinaša svež veter na slovensko umetnostno prizorišče in zastopa vznemirljivo umetniško stališče, ki ga je nemogoče spregledati

Brala se bodo tudi ohranjena pisma slikarke iz 19. stoletja Vere Blumenau Simonič.

Perfomans in razstavo na Gradu Negova so Saši Bezjak omogočili: Grad Negova (Kultprotur Gornja Radgona), Občina Gornja Radgona, Ustanova dr. Antona Trstenjaka, Methansova hiša – Kamnoseštvo Methans Zgornji Dražen Vrh, Rostfrei in trgovina Borak Gornja Radgona ter Radenska d.d. Radenci.


Več v Kultura in izobraževanje