V Križevcih je potekalo osmo mednarodno srečanje rogistov

Na koncertu Pozdrav rogistov so v Križevcih odmevali lovski rogovi

Jože Žerdin, nedelja, 7. september 2014 ob 09:10
Srečanje rogistov v Križevcih

Srečanje rogistov v Križevcih

Kulturno društvo Križevski rogisti, ki deluje na lovskem in ostalem kulturnem področju v Sloveniji in tujini že več kot 30 let, je v petek, 5. septembra, pripravilo skupaj z občino Križevci osmo mednarodno srečanje rogistov.

Z delovanjem se križevski rogisti trudijo predstaviti delovanje lovcev in ljubiteljsko kulturo, ki sodi v ta okvir glasbene zvrsti. Kulturno društvo Križevski rogisti je bilo ustanovljeno leta 1982 v Lovski družini Križevci. Namen in cilj delovanja je ohraniti in negovati to zvrst glasbe. Križevski rogisti so v svojem bogatem in plodnem tridesetletnem delovanju postavili posebne mejnike, za svoje dosežke in uspehe pa so prejeli številna lovska, občinska in državna priznanja. Ponašajo se s prestižnimi laskavimi zlatimi znaki z mednarodnih tekmovanj lovskih rogistov. V skupini deluje devet članov, letno imajo okoli 20 nastopov. Njihov predsednik je Milan Lebar, za repretoar pa skrbita Mirko Heric in Andrej Rebenik.

Lepa lovska prireditev je potekala v sklopu 16. občinskega praznika občine Križevci v Kulturni dvorani v Križevcih. Tako so Križevski rogisti in ostali nastopajoči predstavili to ljubiteljsko kulturno delovanje na lovskem in drugem področju Prlekije, Podravja, Slovenije in Avstrijske Štajerske. Nastopajoči so tako pokazali in dokazali, da v Prlekiji ljubiteljska kulturna dejavnost živi, deluje, se ohranja in razvija.

Za uvod na koncertu Pozdrav rogistov so najprej nastopili Križevski rogisti, nato je zbrane obiskovalce in goste nagovoril župan občine Križevci, mag. Branko Belec. Med gosti so na križevskem odru lovske skladbe različnih skladateljev zaigrali še rogisti Zveze lovskih družni Ptuj - Ormož, gosti iz Bad Radkersburga-Halbenrain in Kulturno umetniško društvo Prekmurski rogisti. Lovski koncert so še popestrili Lotmerški tamburaši, pevke ljudskih pesmi iz Vučje vasi in solistka s frajtonarico Katja Vunderl.

Ob koncu zelo uspelega osmega mednarodnega srečanja rogistov je še sledil skupni nastop vseh nastopajočih rogistov s skladbami Pozdrav rogistov in Hubertova koračnica. Prireditev je povezoval Marko Kočar. Koncert so omogočili razni sponzorji med njimi sta bila Lovska zveza Slovenije in Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenije.


Več v Kultura in izobraževanje