Moški biblični krožek v Okoslavcih

Polstoletne izkušnje z vinom pridelovalca Franca Kupljena

Filip Matko, petek, 16. oktober 2015 ob 22:04
Biblični krožek v Okoslavcih

Biblični krožek v Okoslavcih

Tudi to jesen nadaljuje s svojimi tradicionalnimi četrtkovimi srečanji moški biblični krožek Evangeličanske cerkve augsburške izpovedi v Murski Soboti. Poleg obravnave knjižnih vsebin ter poglobljenih pogovorih na različne teme člani krožka enkrat mesečno opravijo tudi ekskurzijo.

Tako se je nekaj članov krožka 15. oktobra popoldne odpravilo na obisk v Okoslavce, v Občini Radenci, k znanemu pridelovalcu vin Francu Kupljenu, ki uspešno vodi tudi izletniško kmetijo. Skozi naselje Okoslavci, med vinogradi, pelje zelo atraktivna cesta za turiste in tiste, ki se neradi vozijo v kolonah tovornih vozil. Je pa to tudi VTC 16 - Vinsko turistična cesta Radgonsko - kapelskih goric, nadalje kolesarska pot od Pohorja do Mure ter sprehajalna pot za turiste Zdravilišča Radenci. Ti, kot pešci, radi obiščejo še bližnjo Atilovo pot, na sosednji Kapeli pa je tudi žig Pomurske planinske poti.

Vas Okoslavci je sestavljena iz dveh zelo različnih delov. V ravnici Ščavniške doline sta močno razvita živinoreja in poljedelstvo, na hribovitem delu, ki ga domačini in okoličani imenujejo Okoslavski Vrh, pa je zelo razvito vinogradništvo, s številnimi zidanicami ter vrhunskimi vinogradniki. Eden izmed njih je Franc Kupljen, ki se s pridelavo vina ukvarja že 50 let. Letno pridela okrog 30 tisoč litrov kvalitetnih vina dvanajstih sort, kar večinoma proda v Sloveniji.

Njegova izletniška kmetija (na stavbi je velik napis »Vinar Kupljen«) leži neposredno ob slemenski cesti Okoslavskega vrha, s hišno številko 2/a, nudi gostom izvrstno domačo hrano ter kakovostna in vrhunska vina. Domače dobrote so pokusili tudi člani moškega bibličnega krožka ter se za gospodarjem podali v vinsko klet, kjer na lesenih, s podobami izrezljanih vratih, piše »In vino veritas« (V vinu je resnica), s podobo Bakhusa - rimskega boga vina in sv. Martina. Nad podobami je levo letnica »1996« (odprtje nove velbane kleti po starinskih načrtih) ter kratica lastnika »K.F.«. Poizkusili so kar sedem vrst vina: renski rizling - suhi, renski rizling - polsuhi, sauvignon, muškat otonel, traminec, chardonnay - pozna trgatev in ranino - novo vino. Vsi pokuševalci so bili izredno navdušeni.


Več v Kultura in izobraževanje