Dan odprtih vrat Centra za obveščanje Murska Sobota

Delo v pomurskem Centru za obveščanje so spoznali tudi učenci tretje osnovne šole Murska Sobota

Prlekija-on.net, sobota, 11. februar 2017 ob 11:43
Dan odprtih vrat Centra za obveščanje MS

Dan odprtih vrat Centra za obveščanje MS

Delo Centra za obveščanje v Murski Soboti je dokaj raznoliko, kajti vsi, ki pokličejo za pomoč v soboški Center za obveščanje dobijo od zaposlenih - operaterjev vso pomoč, ki jo potrebujejo v primeru požara, prometne nesreče, zdravniške pomoči in drugo pomoč. Ko posameznik pokliče na 112 se na drugi strani telefonske žice v Murski Soboti oglasi zaposleni, ki nudi tistemu, ki pomoč pričakuje, ustrezna navodila glede pomoči gasilcev, zdravniške pomoči ali drugih ustreznih reševalcev, ki brž odhitijo na pomoč od koder je prišel klic, je ob odprtju Centra za obveščanje Murska Sobota zbranim povedal vodja izpostave Primož Senčar, ki je naglasil, da Center za obveščanje deluje znotraj 13 slovenskih Centrov za obveščanje v Sloveniji za sprejem klicev v sili v Sloveniji.

Tako je Evropska komisija določila, da je 11. februar Evropski dan številke za klic v sili 112. Gre za brezplačno telefonsko številko, ko rabijo pomoč, ko so ogrožena življenja ljudi in živali. V soboškem Centru za obveščanje so lansko leto prejeli 20 tisoč klicev na številko 112, ob tem velja omeniti, da je bilo največ klicev za nujno medicinsko pomoč, pa za različne intervencije, kjer so morali posredovati gasilci in drugi reševalci, kot je denimo črpanje vode iz kleti in stanovanjskih objektov, ob požarih, prometnih in drugih nesrečah. Na Centru za obveščanje pravijo, da vsi, ki pokličejo pomoč na 112, se morajo predstaviti, povedati kaj in kje se je kaj zgodilo. Letošnja nosilna tema dneva številke 112 je lokacija kličočega, kar je nedvomno en od najpomembnejših podatkov, ki jih operaterji v vseh slovenskih regijskih centrih za obveščanje potrebuje za hitro, učinkovito in pravilno odločanje pri vseh postopkih, ki sledijo v nadaljevanju pomoči, pri aktiviranju in obveščanju sil za učinkovito reševanje in pomoč.

Tačas imajo v soboškem Centru za obveščanje lociranje mobilnih telefonskih številk, kateri jim potem izriše določeno območje, a iz stacionarnih telefonskih številk pa dobijo točno lokacijo, kjer se je dogodek zgodil in kdo je pomoči potreben. Novost na področju je tudi v tem, da si posameznik sam naloži aplikacijo, ki še bolj točno določi to lokacijo. Ena izmed teh je AML klic, ki uporabi lokacijsko storitev pametnega telefona.

Na dan odprtih vrat Centra za obveščanje Murska Sobota so na obisk s svojimi učiteljicami prišli tudi učenci prvega razreda tretje osnovne šole Murska Sobota. Učenci so si prostore z velikim zanimanjem ogledali in spraševali kako poteka delo. Med učenci so tudi bili mladi gasilci iz posameznih gasilskih društev v mestni Gasilski zvezi Murska Sobota, ki so se prav tako zanimali, kakšno je delo pri soboških gasilcih, ki so ob tej priložnosti pokazali tudi svoj vozni park.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje