Radenci: Filmski večer za reko Muro

Prispevek k razmisleku o pomembni odločitvi za/proti HE na Muri

Filip Matko Ficko, sobota, 1. april 2017 ob 13:30
Filmski večer za reko Muro v Radencih

Filmski večer za reko Muro v Radencih

Zveza društev Moja Mura je v sodelovanju s Svetovno organizacijo za naravo (WWF) in v okviru kampanje »Rešimo MURO - Ne HE Hrastje-Mota« pripravila Filmski večer za reko Muro v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, zadnji dan v mesecu marcu.

Koordinatorica kampanje, Andreja Slameršek iz Društva za proučevanje rib Slovenije, je predstavila Biosferno območje Mure, zelo prepričljiv razmislek o pomembni odločitvi glede gradnje hidroelektrarn na reki Muri je dodal univ. dipl. inž. gradbeništva Stojan Habjanič iz Zveze društev Moja Mura, program pa je povezovala Nataša Bavec. A v samem začetku sta številne zbrane v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice nagovorila dva zagovornika ohranjanja narave: Emil Šmid iz Gornje Radgone, ki je že občan Občine Radenci ter Viktor Zamuda, ki je dolga leta aktiven v Kajak kanu klubu Petanjci in »živi z reko«. Prosto tekoča Mura v Sloveniji in ob meji z Avstrijo je znotraj načrtovanega petdržavnega (Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Madžarska in Srbija) Biosfernega območja Mura-Drava-Donava. Predstavljena je tako bila pomembnost reke Mure, izguba naravnih vrednot in biološke pestrosti ob morebitni gradnji HE Hrastje-Mota. Poslušalke in poslušalci so lahko slišali tudi za alternativne energetske rešitve, predstavitve pa je dopolnil še dokumentarni film »Upor na Donavi« režiserja Roberta Epple-ja, ki je ponazoril prizadevanja okoljevarstvenikov, da so preprečili izgradnjo še ene hidroelektrarne na reki Donavi v sosednji Avstriji.

Sledil je sproščeni pogovor ob družabnem srečanju, zainteresirani občanke in občani Občine Radenci pa so ob tem lahko tudi podpisali peticijo proti izgradnji hidroelektrarne Hrastje - Mota na Muri.


Več v Kultura in izobraževanje