Na Vinogradniško-vinarskem kvizu v Filovcih slavila ekipa iz Čentibe

Vinogradniško sadjarsko društvo Filovci je ob sodelovanju Koordinacije društev vinogradnikov Prekmurja in kmetijsko svetovalne službe pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, pripravilo 17. vinogradniško – vinarski kviz, katerega so se tokrat udeležile štiri ekipe.

Prlekija-on.net, sobota, 14. januar 2023 ob 16:27
Najuspešnejši so bili Čentibčani

Najuspešnejši so bili Čentibčani

V vaškem domu Filovci je Vinogradniško sadjarsko društvo Filovci, z namenom popularizacije vinogradništva in vinarstva med vinogradniki, tudi letos pripravilo tradicionalni že 17. Vinogradniško-vinarski kviz. Vprašanja za kviz, ki ga je izvedla Javna služba za kmetijsko svetovanje Slovenije, so pripravile terenske kmetijske svetovalke pri KGZS Murska Sobota in sicer Marika Feher (enota Lendava), Mirjana Lipaj (enota Ljutomer) in Janja Posl Korošec (enota Gornja Radgona). Omenjene so sestavljale tudi ocenjevalno komisijo, kateri je predsedovala Marika Feher.

Letošnjega kviza, ki se je odvil po dveh letih premora, so se udeležile štiri ekipe in sicer: Društvo vinogradnikov Murska Sobota (2 člana), Društvo vinogradnikov Čentiba (3 člani), Vinogradniško in sadjarsko društvo Filovci (3 člani) in Društvo vinogradnikov Gaj, prav tako iz Filovcev (3 člani). Skupno se je sicer na omenjenem tekmovanju, ki se je odvijalo minulo sredo, bilo prisotnih okrog 35 ljudi, saj je kar nekaj bilo tudi publike. Tekmovanju pa je med drugim prisostvoval tudi direktor KGZS Murska Sobota dr. Stanislav Kapun.

17. vinogradniško – vinarski kviz

Tekmovanje je obsegalo dva sklopa vprašanj, 15 vprašanj iz vinogradništva ter 12 iz vinarstva. Časa za odgovor so ekipe imele 30 sekund, pri vsakem vprašanju pa so imeli na voljo tri odgovore, od katerih je bil pravilen zgolj en, ki je vreden eno točko. V primeru izenačenega števila točk ekipe prejmejo dodatna izločilna vprašanja. Pri prvem sklopu vprašanj so ekipe odgovarjale na vprašanja s področja sortimenta vinske trte, bolezni in škodljivci na vinski trti ter oskrbe vinogradov, drugi sklop vprašanj pa je bil sestavljen iz vprašanj s področja vinarstva in kletarstva ter kulture pitja vina.

Najuspešnejši so tokrat, kot tudi leta 2017 bili Čentibčani, ki so poleg pokala za prvo mesto prejeli tudi prehodni pokal. Ekipa iz Čentibe se je kviza udeležila v sestavi Rudolf Verbančič, Marko Zelko in Roman Litrop. Organizatorji so ocenili, da bi, v kolikor bi ekipam podali skupno oceno znanja, le-te ocenili z oceno 4 od 5. Kot nam je v imenu organizatorjev povedal Alojz Berden, je tovrstni kviz zelo koristen, saj lahko vinogradniki in kletarji na njem pridobljeno znanje koristno uporabijo pri vsakdanjem delu v vinogradih in kleti.

Uvrstitve:

1. mesto: DV Čentiba
2. mesto: Vinogradniško in sadjarsko društvo Filovci
3. mesto: Društvo vinogradnikov Murska Sobota
4. mesto: Društvo vinogradnikov Gaj, Filovci



Več v Kultura in izobraževanje