Pričel se je 20. Grossmannov festival

V Ljutomeru se je pričel jubilejni 20. festival fantastičnega filma in vina.

Prlekija-on.net, sreda, 12. junij 2024 ob 10:36
20. Grossmannov festival v Ljutomeru

20. Grossmannov festival v Ljutomeru

V torek, 11. junija, se je v Ljutomeru pričela letošnja 20. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Otvoritvena slovesnost je potekala na Glavnem trgu, kjer so se predstavili vina in vinarji iz tekmovalnega programa na simbolični vinski cesti, z razgrnitvijo plošče na Prleškem pločniku slavnih pa so počastili letošnjega častnega gosta, to je legendarni režiser Slobodan Šijan, avtor mojstrovin, kot so Maratonci tečejo častni krog, Kdo neki tam poje, Davitelj proti davitelju in Kako so me idioti sistematično uničili, prežetimi z značilnim črnim humorjem.

Na odprtju so zbrane nagovorili direktor organizacije festivala Peter Beznec, podžupan Občine Ljutomer Boris Filipič, poslanka DZ RS Sara Žibrat in državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan. Beznec je ob tem strnil 20 let festivala, kjer so opravili na tisoče filmskih projekcij in pogovorov z umetniki, na stotine razstav, koncertov, gledaliških predstav, vinskih in kulinaričnih dogodkov, zabavnih in poučnih delavnic za vse generacije, izpeljali so celo šahovski turnir. "Po dvajsetih letih zabave ter tudi trdega dela ekipe s ponosom povemo, dobro je bilo. Celotna ekipa pa si želi, da bi bilo dobro tudi v prihodnje," je med drugim povedal.

Slobodan Šijan na prleškem pločniku slavnih

Slobodan Šijan dobil svojo ploščo na prleškem pločniku slavnih


Sledila je slavnostna razgrnitev plošče na prleškem pločniku slavnih v čast Slobodanu Šijanu, v njegovi prisotnosti, otvoritev simbolične vinske ceste in projekcija Šijanovega kultnega fima Kdo neki tam poje.

Vina, ki se letos potegujejo za naziv Vinski šampion Hudi mašek so Sauvignon & Chardonnay Natur 2020 (Eko Vino Šoster), Muškatni silvanec Pullus Artisan 2021 (Ptujska klet), Traminec 2023 (Vino Plemenič), Sauvignon 2020 (Vino Ozmec), Sauvignon blanc 2023 (Lovrec) in Muškat ottonel 2022 (Doppler). Vina je predstavila mag. Tjaša Kos.

Za hudega mačka za najboljši celovečerec se bo potegovalo pet divjih filmov, čaka vas tudi tekmovalni program kratkih filmov in glasbenih dokumentarcev, maraton kultnih filmov, filmi za otroke in mladino ter cel kup atraktivnih naslovov izven tekmovalnega programa.

V spodnjem članku lahko vidite celoten filmski program.

Grossmannov festival

Objavljamo celoten filmski program 20. Grossmannovega festivala




Več v Družabno