Podeljeni so bili certifikati Tradicionalna prleška gibanica

Na že enajstem ocenjevanju prleških gibanic je bilo letos 45 izdelkov in vse so bile pečene v okroglih lončenih pekačih.

Prlekija-on.net, četrtek, 20. junij 2024 ob 12:51
Podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica

Podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica

Društvo Kelih je v sredo s podelitvijo certifikatov Tradicionalna prleška gibanica sklenilo aktivnosti v zvezi z letošnjim državnim ocenjevanjem prleških gibanic. Na že enajstem ocenjevanju prleških gibanic je bilo letos 45 izdelkov in vse so bile pečene v okroglih lončenih pekačih.

Pogoji za pridobitev certifikata Tradicionalna prleška gibanica so določeni v pravilniku. S podelitvijo certifikatov Tradicionalna prleška gibanica se spodbuja peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev omenjenega certifikata uporaba okrogle lončene sklede. Certifikat lahko prejmejo tržni ponudniki in ljubitelji prleške gibanice, ki na državnem ocenjevanju dosežejo več kot 85 odstotkov od vseh možnih točk.

Predsednik Državnega sveta v Prlekiji, foto: Državni svet

Predsednik Državnega sveta v Prlekiji: o poplavni varnosti, položaju gospodarstva in najboljših prleških gibanicah


Letos so podelili 12 certifikatov, prvouvrščeni so že na razglasitvi rezultatov ocenjevanja prejeli okrogle lončene pekače Lončarstva Žuman.
V kategoriji ljubitelji prleške gibanice so certifikate prejeli:

  • KMETIJA ZAMUDA
  • SIMONA ŽUMAN
  • DARJA MAKOTER
  • ROMANA FRAS
  • ADAM ŽIŽEK
  • VANESA MEZNARIČ
  • DRUŠTVO ZA RAZVOJ VUČENSKE KAMEŠNICE

V kategoriji tržni ponudniki so certifikate prejeli:

  • FLO CUKERAJ, FLORJANA KASTELIC
  • LONČARSTVO ŽUMAN
  • SAVA HOTELS & RESORTS, ZDRAVILIŠČE RADENCI
  • HIŠA GIBANICE / SKUPINA HUDO DOBRO
  • MIA MIRJANA FRANK

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, ki ga je prleška gibanica navdušila: »Prleška gibanica ne le, da je na vrhu kulinarične piramide pokrajine na desnem bregu Mure, temveč ima tudi močno povezovalno funkcijo. Povezala je prebivalce Prlekije pa tudi širše. Velika zasluga za to gre predsednici društva Kelih, mag. Tjaši Kos, za kar se ji na tem mestu zahvaljujem. Aktivnosti društva in prleška gibanica pa ne le skrbita za prenos znanja iz roda v rod in s tem za negovanje tradicije, ampak tudi povezujeta vse generacije v skupnem ustvarjanju in v praksi prispevata k medgeneracijskemu sožitju.« Na celodnevnem obisku v Prlekiji ga je navdušil tudi projekt Dnevi prleške kulinarike, ki so se pred nekaj dnevi sicer zaključili, so pa v Gostilni Gorica prav zaradi predstavitve tega projekta še enkrat ponudili prleški meni s prleško gibanico.

Naj kot kulinarična posebnost prleška gibanica ostane pomemben del kulinarične dediščine Prlekije!

Tekst: mag. Tjaša Kos
Foto: arhiv Društva Kelih, arhiv Državnega sveta RS

Ocenjevanje prleških gibanic

Znano je, kdo je spekel najboljšo prleško gibanico




Več v Kultura in izobraževanje