Po Sloveniji obilno deževje, ponekod zapadel prvi sneg

Od sobote popoldne do nedelje popoldne bo tudi na Štajerskem in v Prekmurju severni veter lahko presegal hitrost 70 km/h.

Prlekija-on.net, petek, 13. september 2024 ob 12:26
Sneg na Pavličevem sedlu, foto: Arso

Sneg na Pavličevem sedlu, foto: Arso

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo popoldne oblačno, dež bo ponehal tudi v vzhodni Sloveniji. V severni in severovzhodni Sloveniji bo pihal severni veter, burja na Primorskem bo ponehala. Temperature bodo od 7 do 14, na Primorskem od 14 do 18 °C.

V soboto bo pretežno oblačno. Sprva bo občasno rahlo deževalo predvsem v severnih krajih, popoldne pa postopno tudi ponekod drugod, verjetneje v vzhodni Sloveniji. Pihal bo severni do severozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 9, ob morju 12, najvišje dnevne od 7 do 15, na Primorskem od 15 do 19 °C.

Od danes popoldne do nedelje popoldne bo pod Karavankami in Kamniško Savinjskimi Alpami pihal okrepljen severni veter, ki bo občasno v sunkih presegal hitrost 70 km/h. Od sobote popoldne do nedelje popoldne bo tudi na Štajerskem in v Prekmurju severni veter lahko presegal hitrost 70 km/h.

V nedeljo bo večinoma oblačno, tu in tam bo občasno rahlo deževalo, pogosteje pa v vzhodnih krajih. Razen na zahodu bo pihal šibak do zmeren veter severnih smeri. V ponedeljek bo rahel dež od severovzhoda postopno zajel večji del Slovenije.

Na območju Zavrča in Šentilja sta bili nekaj časa neprevozni cesti zaradi padlega drevja

Zaradi obilnega deževja nekaj težav tudi v prometu


Objavljeno: 13. september ob 10.00 Jakost padavin se je ponoči zmanjšala, do jutra...

Objavil/a ARSO vreme dne Petek, 13. september 2024

Reke v vzhodni polovici države so ustaljene ali še počasi naraščajo

Pretoki rek po državi so veliki. Reke v zahodni polovici države in v porečju Savinje večinoma upadajo, v vzhodni polovici države pa so ustaljene ali še počasi naraščajo. Reke v porečju Krke in Dravinja v srednjem toku se razlivajo in še naraščajo. Razlivajo se tudi Ljubljanica s posameznimi kraškimi pritoki, Mirna in posamezne reke na Kočevskem, vendar so njihovi pretoki že ustaljeni.

Krka bo danes čez dan še naraščala in se bo v spodnjem toku ustalila predvidoma v noči na soboto. Poplavljene površine vzdolž celotnega toka se bodo povečevale. Vodostaj Ljubljanice na Barju bo danes še ustaljen, poplavljene površine na območju vsakoletnih poplav se bodo ohranjale. Danes čez dan se bo še razlivala tudi Dravinja v srednjem toku, njen pretok pa bo popoldne začel upadati. Mura bo danes in v prihodnjih dneh naraščala in se v nedeljo lahko razlije znotraj protipoplavnih nasipov.

Posamezne manjše reke na severovzhodu države bodo danes sprva še naraščale, popoldne pa bodo začele upadati. Druge reke po Sloveniji bodo danes in v prihodnjih dneh upadale. Vodnatost rek na zahodu države bo večinoma srednja, kraške reke in večje reke na vzhodu države pa bodo še ohranjale veliko vodnatost.

Objavljeno: 13. september ob 9.30 Pretoki rek po državi so veliki. Reke v zahodni...

Objavil/a ARSO vode dne Petek, 13. september 2024

Zapadel prvi sneg

Ponekod v višjih legah je zapadel tudi prvi sneg. Na Vršiču je po podatkih Arsa zapadlo 32 centimetrov snega, na Zelenici 23, na Pavličevem sedlu pa 19 centimetrov. Okoli deset centimetrov so ga namerili še na Uršlji gori, Kredarici in Rogli, nekaj malega pa tudi na Voglu in pri Treh kraljih na Pohorju.

Sneg na Voglu
Sneg na Voglu, foto: Arso
Precej se bo ohladilo

Nastajale bodo nevihte z močnejšimi nalivi, precej se bo ohladilo




Več v Narava