Akademija ob 120-letnici rojstva Edvarda Kocbeka pri Svetem Juriju ob Ščavnici

Slavnostni govornik je bil Peter Kovačič Peršin, teolog, slavist, pisatelj in urednik.

Branko Košti, torek, 1. oktober 2024 ob 07:33
Akademija ob 120-letnici rojstva Edvarda Kocbeka

Akademija ob 120-letnici rojstva Edvarda Kocbeka

»Pesnik, pisatelj, politik, mislec in kritični presojevalec človeške duše in družbe nas je ponovno združil v svojem rojstnem kraju, pri Svetem Juriju ob Ščavnici«, je navzoče na svečani akademiji ob 120-letnici rojstva Edvarda Kocbeka, nagovorila povezovalka prireditve Katja Peršak Hajdinjak in izrekla dobrodošlico slavnostnemu govorniku Petru Kovačiču Peršinu, županu Andreju Vrzelu, sorodnikom Edvarda Kocbeka, podsekretarju na ministrstvu za kulturo dr. Marku Sraki, župniku Boštjanu Ošlaju ter predsedniku ZKD Sv. Jurij in ravnatelju Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Francu Čušu in vsem prisotnim.

Na začetku prireditve je zbrane nagovoril Edvard Kocbek in sicer v odlomku iz filma Edvard Kocbek, skica in portret, ki ga je organizatorjem posodil arhiv RTV Slovenija. Sledil je nagovor župana Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Andreja Vrzela. Slavnostni govornik na akademiji je bil Peter Kovačič Peršin, teolog, slavist, pisatelj, urednik ter izreden poznavalec Kocbekovega nazorskega sveta in literarne zapuščine. S Kocbekom ju druži kritičen pogled na družbo in družbene procese.

Organizatorji akademije, Občina Sv. Jurij in ZKD Sv. Jurij, so pripravili pester kulturni program v katerem so nastopili mešani pevski zbor Sv. Jurij, skozi glasbeno-deklamacijski recital so Kocbekove pesmi Molitev,, Zemlja in Čuj, deklica, jablanov cvet, predstavili učenci domače osnovne šole. Kocbekove dnevniške, prozne in pesniške zapise so z glasbo in recitalom odkrili dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Besede so se vrtele okoli vprašanja Kdo sem. S Chopinovo skladbo Nokturno, opus 48, št. 1, se je za klavirjem predstavil mladi glasbeni virtuoz Primož Pelcl.

Po akademiji so bili obiskovalci pogoščeni v preddverju KUS in si ogledali priložnostno razstavo portretov pomembnih jürjovških rojakov, ki so jo pripravili člani Likovnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici.

Že dopoldne je Peter Kovačič Peršin v GŠ Ljutomer dijakom GFM Ljutomer predaval o novelah iz Kocbekove zbirke Strah in pogum, ki so bile letos izbrane za maturitetno gradivo pri slovenščini.



Več v Kultura in izobraževanje