Center DUO Veržej prejel Murkovo listino za leto 2013

Murkova listina je najvišje priznanje za kontinuirane dejavnosti in večletna prizadevanja, ki bogatijo, ohranjajo in popularizirajo etnološko znanje

Prlekija-on.net, sreda, 13. november 2013 ob 22:52
Center DUO Veržej (Center domače in umetnostne obrti) je v ponedeljek, 11. novembra, prejel Murkovo listino za leto 2013, najvišje priznanje za kontinuirane dejavnosti in večletna prizadevanja, ki bogatijo, ohranjajo in popularizirajo etnološko znanje. Prireditev podeljevanja Murkovih nagrad, priznanj in listin, je gostil Slovenski etnografski muzej. Polno dvorano sta pozdravili predsednica Slovenskega etnološkega društva Anja Serec Hodžar in direktorica Slovenskega etnografskega muzeja dr. Bojana Rogelj Škafar.

Predsednik komisije za podelitev Murkovih nagrad, priznanj in listin, dr. Janez Bogataj, je na predlog Jelke Pšajd iz Pomurskega muzeja Murska Sobota in ob strogem izboru komisije med drugim podelil Murkovo listino za leto 2013 Centru DUO Veržej za ohranjanje in razvijanje rokodelskih obrti severovzhodne Slovenije. Murkovo nagrado je prejel dr. Zmago Šmitek za življenjsko delo, Murkova priznanja pa etnologinja Ivica Križ, muzejska svetovalka Daša Koprivec in Muzej Ribnica.

Center DUO je najmlajša in najbolj inovativna enota Zavoda Marianum Veržej. Poleg rednih izobraževanj, trženja in promocije skoraj pozabljenih rokodelskih poklicev severovzhodne Slovenije za goste in obiskovalce pripravlja ustvarjalne delavnice v pletenju iz naravnih materialov, za lončarskim vretenom, ob kovaškem mehu in še kaj. V prostorih TIC-a in Promocijsko-informacijskega centra se lahko turisti in naključni obiskovalci informirajo o posamičnih rokodelskih panogah in rokodelcih, ki še delujejo na področju severovzhodne Slovenije in zamejstvu.


Več v Kultura in izobraževanje